Osijek
GRADSKI HDZ O IGRALIŠTU OŠ F. KREŽME

Radić: Kako su radovi od “bar milijun kuna” preko noći postali prihvatljivi?
Objavljeno 19. travnja, 2018.

Nedugo prije nego što je Gradski odbor HDZ-a, na čelu s predsjednikom Ivanom Radićem, ispred Osnovne škole Franje Krežme započeo s konferencijom za novinare pod nazivom “Vratimo djeci igralište”, bageri su jučer prvi put krenuli s radom na igralištu te škole, i to tri godine otkako se ta ustanova spori s Filozofskim fakultetom oko spomenutog prostora.

- Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Željko Kovačević postavio je pitanje kada će se konačno krenuti u sanaciju sportskog igrališta. Radovi su danas krenuli i držimo to sjajnim primjerom djelovanja konstruktivne oporbe kakva smo najavili da ćemo biti. Vjerujemo da je naš pritisak dao inicijativu Gradu da se krene s radovima, ali zanima nas pozadina prošlotjedne izjave Ljiljane Belajdžić, pročelnice Upravnog odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, koja je kazala da se odustaje od sanacije asfaltne površine budući da bi ona stajala bar milijun kuna, te da će rješenje biti mobilno igralište – rekao je Radić i zaključio da je procjena vrijednosti radova u visini od milijun kuna najmanje tri do četiri puta veća od realne. Danas smo vas ovdje imali namjeru informirati o tome, a obavili smo i razgovore s potencijalnim izvođačima kako bismo Gradu Osijeku osigurali nekoliko ponuda na višestruko manje iznose od onoga koji je iznijela pročelnica Belajdžić - kazao je Radić.

- Javno želimo postaviti pitanje pročelnici što se promijenilo unatrag desetak dana da se ipak krenulo sa sanacijom asfalta, unatoč njezinoj izjavi o cijeni od bar milijun kuna. Zanima nas i tko izvodi radove, na temelju kojeg natječaja i ugovora te po kojim ugovorenim cijenama – upitao je Radić, dodajući kako jest najvažnije da djeca dobiju svoje igralište natrag, ali je jednako tako važno i koliko će novca osječkih poreznih obveznika i kako biti potrošeno jer ne želi dopustiti situaciju da zbog eventualno preplaćenih radova ovdje neka druga djeca u Osijeku ostanu bez igrališta koja bi se racionalnim raspolaganjem proračunom i ugovarenjem realnih cijena mogla izgraditi ili obnoviti.

Također, Radić je naglasio da rok od pet godina na koliko je potpisan ugovor ne treba gledati kao vrijeme nakon kojega će djeca opet ostati bez igrališta, nego kao vrijeme da se pravnim i političkim sredstvima pronađe način da igralište trajno ostane školi i djeci.

Ravnateljica OŠ Franje Krežme Jadranka Jurić istaknula je zadovoljstvo što je, kako je rekla, konačno došao dan da učenici vide bagere kako ostvaruju ono za što su se učenici i njihovi roditelji borili tri godine. Budući da škola planira Dan škole proslaviti upravo ondje, Jurić kaže kako se nada da će radovi završiti u roku od nekoliko tjedana.

- Zahvaljujem roditeljima i svima koji su pomogli da se ovo ostvari. Ovim putem zahvaljujem i gradonačelniku što je smogao snage privesti sve kraju. Nadam se da će sve ovo uskoro biti iza nas – poručila je Jurić kazavši da je gradonačelnik Vrkić sa suradnicima u utorak obišao teren, no kako s njom nitko od predstavnika Grada nije razgovarao.

Kao jedan od roditelja učenika te škole, Stjepan Ribić naglasio je da se svi problemi oko igrališta nisu ni trebali dogoditi, a kamoli trajati tri godine. Podsjetio je da su učenici koji su pokrenuli peticiju za vraćanje školskog igrališta tad bili u petom, a sad su u osmom razredu.

- Izgubljene su tri generacije i budući da je Filozofski fakultet dobio svoja parkirališta, apeliramo na Grad da djeca trajno dobiju svoje igralište i zdravo odrastaju u gradu Osijeku – istaknuo je Ribić.

Marija MIHELIĆ
VRKIĆ: U UTORAK SMO OBIŠLI TEREN. USKORO ODABIR NAJBOLJEG RJEŠENJA

Dan prije nego što je održana konferencija za novinare Gradskog odbora HDZ-a bio sam na izvidu na igralištu i svi zajedno tražili smo najbolje rješenje oko igrališta, poručio je gradonačelnik Ivan Vrkić, odbacujući tako navode da su bageri počeli s radom tek nakon saziva konferencije.

- Struka je predložila, a ja sam prihvatio da prvo treba raščistiti postojeću podlogu jer je totalno uništena i naložio sam Unikomu da to napravi. Istovremeno ćemo vidjeti varijante i također donijeti odluku o sanaciji i predaji igrališta školi na upotrebu – rekao je Vrkić, kao i to da je mobilno igralište nepoznanica koju će struka danas (četvrtak) prezentirati u Gradu, a naposljetku će se odabrati najpovoljnije rješenje.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike