Osijek
SIGURNIJE ZEBRE

Na pješačkom LED rasvjeta
Objavljeno 17. travnja, 2018.

Može li Osijek prema uzoru na Viroviticu dobiti trodimenzionalnu varijantu pješačkog prijelaza? Pitao je to na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Marin Babić, vijećnik iz redova Hrvatske narodne stranke, pokazujući kolegama vijećnicima i slikovni prikaz toga što govori. Riječ je o pametno osmišljenoj optičkoj iluziji koja privlači pozornost vozača koji će zasigurno usporiti nakon što ugledaju naizgled lebdeću zebru. Već smo u Glasu pisali kako je Virovitica među prvim gradovima u Hrvatskoj koji se može pohvaliti tim konceptom koji pješake čini sigurnijima u prometu. Ondje je radi povećanja sigurnosti djece u prometu gradska tvrtka Poslovni park investirala u izvođenje novih 3D pješačkih prijelaza pokraj dviju osnovnih škola. Inače, originalna ideja za ovu iluziju lansirana je na Islandu.

Babić je predložio i da prva lokacija u Osijeku na kojoj bi se eksperimentalno napravio ovakav prijelaz bude preko Trpimirove - u ravnini Zavoda za zapošljavanje, a prema benzinskoj crpki.

- Povod zašto baš ta lokacija može biti što je to prijelaz koji se pruža preko tri prometna traka, a zbog Zavoda, nove ulice općenito, pa i obližnjeg fakulteta, vrlo je frekventan - predložio je Babić.

No odmah mu je odgovoreno da se u Osijeku aktivno razmišlja ipak o drugom modelu povećanja uočljivosti pješačkih prijelaza.

- Riječ je o modelu postavljanja LED rasvjetnih tijela uzduž površine zebri - odgovorio je u ime gradske uprave Siniša Gregoran, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu. Ipak, prema viđenom, model optičke iluzije koji stvara 3D zebra pobrao je simpatije gradskih vijećnika... D. Kuštro

NOVA UGIBALIŠTA

Kada je u pitanju sigurnost prometa, vijećnik Željko Biočić (HDZ) upozorio je kako bi na dijelu Vinkovačke ceste valjalo napraviti nova ugibališta za autobuse. Bez njih će se autobusi gradskog prijevoza i dalje zaustavljati na cesti. Predložio je dvije lokacije - jedna je prekoputa bivšeg Bikovskog centra, a druga na ulazu u Brijest. Odgovoreno mu je da će ove godine jedno od tih ugibališta biti realizirano.

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

Najčitanije iz rubrike