Osijek
OD BIBLIJSKIH DANA DO MODERNOG IZRAELA

Povijest židovskog naroda na 24 panela
Objavljeno 11. travnja, 2018.

Nakon Zagreba i u Osijek je na inicijativu Židovske nevladine udruge B'nai B'rith Zagreb prvi put stigla vrijedna izložba “Od Abrahama do moderne države”, nastala u suradnji američkog Centra “Simon Wiesenthal” i UNESCO-a. Izložba na 24 panela prikazuje povijest židovskog naroda na Bliskom istoku od biblijskih dana sve do stvaranja moderne države Izrael.

- Od vremena egipatskog i babilonskog ropstva, preko dolaska Rimljana, do križara, Turaka i engleske vladavine - uvijek je netko drugi vladao židovskom zemljom. Konačno se u 19. stoljeću počela razvijati ideja o osnivanju židovske države na tlu pradomovine Židova, današnjem Izraelu. Ona ove godine slavi 70. godišnjicu proglašenja - rekao je Darko Fisher, predsjednik udruge B'nai B'rith, u utorak na svečanom otvorenju izložbe u evanđeoskoj crkvi, nekadašnjoj sinagogi.

Osvrnuo se i na današnji položaj Židova rekavši kako je židovski narod zbog teške povijesti, pune patnje, vrlo osjetljiv na bilo kakvo moguće jačanje antisemitizma. Slaže se s njime i Dragutin Kohn, tajnik Židovske općine Osijek, osvrćući se na nedavne događaje.

- Situacija nije ništa bolja nego prošle godine, čak je, nažalost, i lošija. Gledamo što se događa u Zagrebu, u Splitu u kolonama s povicima, za koje se nadamo da ih nikada nećemo čuti ni vidjeti – kaže Kohn.

Kako u Hrvatskoj danas živi oko 2000 Židova, a druga po veličini najveća židovska zajednica nalazi se upravo u Osijeku, ova je izložba od posebnog značenja za naše područje, gdje su Židovi u 19. stoljeću činili osam posto populacije.

- U vrijeme NDH gotovo je cijela židovska populacija uništena i danas je u Osijeku oko 150 Židova. Važno je uvažavati činjenicu da proučimo ono što se njima događalo da se nikada nikome ne bi ponovilo. Ovo je prilika da kažemo da je Grad Osijek osjetljiv na nacionalne manjine – rekao je gradonačelnik Ivan Vrkić, istaknuvši kako Osijek prednjači s 22 nacionalne manjine, koliko ih i ima u Ustavu RH.

Izložba je otvorena do 24. travnja 2018., nakon čega se seli u Donji Miholjac, a zatim i u druge hrvatske gradove.

Jasenka PEJAKOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike