Osijek
PROJEKT “KROZ MIRANDINE OČI”

Neispričana priča o holokaustu Roma
Objavljeno 12. travnja, 2018.

Grad Osijek prigodom obilježavanja Međunarodnog dana Roma organizira izložbu pod nazivom “Miranda – holokaust Cigana”. Izložba je dio međunarodnog putujućeg projekta “Kroz Mirandine oči” (Through Miranda's Eyes) i bavi se temom genocida nad Romima tijekom Drugog svjetskog rata.

Izložba finsko-romskog umjetnika Veija Baltzara otvara se u četvrtak, 12. travnja 2018., u 10.30 sati u Kulturnom centru Eurodom. Ta putujuća izložba bavi se još uvijek nedovoljno osviještenom i istraženom temom stradanja romskog stanovništva u europskim zemljama. Autor izložbe je predsjednik udruge DROM, Veijo Baltzar, koji je ujedno jedan od vodećih svjetskih romskih književnika i umjetnika. Baltzar je temu obradio kroz osobnu priču Romkinje Mirande – jedne od preživjelih žrtava holokausta. Izložba predstavlja inovativan način postavljanja radova, a kroz turneju ju je imalo mogućnosti vidjeti 34 milijuna građana Europske unije. U sklopu projekta “Kroz Mirandine oči” izložba obilazi 20 europskih zemalja i trajat će pet godina.

Izložbu će otvoriti Veljko Kajtazi, saborski zastupnik, i Ivan Vrkić, gradonačelnik Osijeka, a bit će otvorena do 19. travnja. Ulazak je slobodan i posjetitelji će je moći razgledati od 18 do 20 sati.

Možda ste propustili...

MALI KORAK ZA ČOVJEČANSTVO, VELIKI ZA TINEJDŽERICU/TINEJDŽERA

Novu školu smatrajte prilikom za početak i novu pustolovinu u životu!

OSJEČKI SAJAM DOBIO ZELENO SVJETLO

Ove subote ponovno na Sajam antikviteta u Tvrđu

GRAD OSIJEK POKRIVA I NOVE SUBVENCIJE

Vrtićima dodatnih 4,5 milijuna kuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana