Novosti
TRAŽILI ODGOVORE U SABORU, ALI...

Uzrok onečišćenja vode u Slavonskom Brodu još nepoznat
Objavljeno 12. travnja, 2018.

Vezani članci

ODBOR ZA ZDRAVSTVO

Brođani traže da ih se više ne truje

Saborsku zastupnicu SDP-a Martu Luc Polanc u srijedu je na saborskom “aktualcu” brinulo zagađenje vode u Slavonskom Brodu, premijer Andrej Plenković rekao je kako je "sve napravljeno prema pravilima struke", no ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić priznao je da se uzrok onečišćenja ne zna te poručio kako "nitko neće biti sretniji kada se saznaju uzroci".

"Ako Vlada ne prikriva ništa, zašto nismo dobili izvješće sanitarne, vodopravne inspekcije i inspekcije zaštite okoliša s terena? Ako ste rekli da je voda ispravna, kako to možete garanitrati kad ne znamo uzrok zagađenja ugljikovodicima?", pitala je premijera Luc Polanc.

Plenković ju je, međutim, uvjeravao kako je sve učinjeno "prema pravilima struke".

"Nitko od nas u Vladi nije ekspert za javno zdravstvo i u nadležnim tijelima za ispitivanje sadržaja uzoraka vode. Sve je napravljeno prema pravilima struke. Vijest koja je objavljena vijest je onih koji su gledali kvalitetu vode u Jelasu koja je u ovom trenutku ispravna za piće i u kojoj se može kuhati. Zašto vi, ili bilo tko drugi, ne bi trebali vjerovati ispitivanjima koja su trajala svakog dana?", pitao je premijer Plenković.

Podsjetio je kako je zatražio od svih službi te policije da naprave istragu o tome što se dogodilo.

"Dao sam nalog svim ministrima da se to u detalje razjasni, a cilj nije prepucavanje s čelnicima jedinica lokalne samouprave", poručio je Plenković. Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić priznao je da se još uvijek sa sigurnošću ne zna uzrok onečišćenja vode u Slavonskom Brodu.

"U ovom trenutku ne možemo reći sa sigurnošću o kojim je uzrocima riječ, čekamo rezultate istrage MUP-a i DORH-a po tom pitanju, nitko od nas neće biti sretniji kada saznamo uzroke", poručio je Ćorić.H

BRODSKI HDZ OČEKUJE ISTINU

Predsjedništvo Županijskog odbora HDZ-a Brodsko-posavske županije oglasilo se u povodu onečišćenja vode u Slavonskom Brodu. U prioćenju su naglasili kako su građani Slavonskog Broda i okolice pokazali veliko strpljenje, humanost, solidarnost i zajedništvo, posebice u trenutcima kada su se sami organizirali da bi jedni druge opskrbili pitkom vodom. Iako je onečišćenje vode predstavljalo veliku prijetnju za zdravlje i život građana, sve su službe ozbiljno i odgovorno pristupile ublažavanju i saniranju posljedica štetnog događaja, navde iz brodskog HDZ-a te napominju kako pozdravljaju promptnu reakciju Vlade RH, premijera i ministara u prvim satima incidenta te njihovo aktivno uključivanje u proces normalizacije stanja s pitkom vodom. Naglasili su i kako očekuju žurnu akciju Županijskog državnog odvjetništva, a rezultati istrage moraju jasno pokazati na uzroke nemilog događaja. “Županijska organizacija HDZ-a nastavit će pratiti rezultate rada nadležnih službi te će sukladno njihovim nalazima zauzimati svoje buduće stavove”, poručili su.

Možda ste propustili...

STUPA NA SNAGU PRAVILNIK O ZDRAVSTVENIM PREGLEDIMA VOZAČA I KANDIDATA ZA VOZAČE

Liječnici obvezni prijaviti policiji ako im pacijent ne bi smio voziti

Najčitanije iz rubrike