Novosti
ODBOR ZA ZDRAVSTVO

Brođani traže da ih se više ne truje
Objavljeno 10. travnja, 2018.

Na saborskom Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku u utorak je nakon trosatne tematske sjednice “Koliko je ugroženo zdravlje stanovnika u Slavonskom Brodu?” zaključeno kako bi se u idućem razdoblju, dok se ne utvrdi uzrok onečišćenja vode na tom području, trebalo češće uzorkovati i analizirati sastav vode, a podatke redovito dostavljati gradonačelniku koji bi obavještavao građane. Naglašeno je i da bi problem zagađenja zraka koji je jedan od najzagađenijih u Europi zbog rafinerije u Bosanskom Brodu, te ponekad doseže i razinu od 40 puta više od dopuštenog, trebalo rješavati na razini državnih institucija dviju zemalja. Uz predstavnike građanskih udruga, sjednici su nazočili i predstavnici Ministarstava zdravstva, zaštite okoliša i energetike, HZJZ-a, ZJZ BPŽ-a, Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping, Građanske inicijative za čisti zrak, Brodsko ekološko društvo - BED, pučkog pravobraniteljstva. Ivana Smolčić Jerković iz udruge “Brodske mame” ustvrdila je da su zagađenje zraka i vode “namjerno iseljavanje Slavonije i Slavonskog Broda” te predstavnicima vlasti poručila: “Nemojte nam lagati, dajte nam informacije.”

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara istaknuo je da su u trenutku onečišćenja vodocrpilišta zbog čega je oko 90 000 stanovnika ostalo bez pitke vode sve institucije koje su trebale zaštititi građane Slavonskog Broda zakazale jer se incident dogodio 28. ožujka, a nužne radnje su poduzete tek 30., kada je i javnost obaviještena o ekološkom incidentu. Premda je voda u Slavonskom Brodu proglašena zdravstveno ispravnom, Duspara kaže da mu ljudi ne vjeruju i pitaju mogu li djeca piti vodu. “Komu da vjerujemo? Očekivali smo da na vrijeme saznamo kako je došlo do zagađenja vode, a ne da se sve zataškava”, rekao je Duspara, zapitavši kako je moguće da tako velike koncentracije ugljikovodika nestanu za dva dana. “Brođani očekuju da nas više ne truju, a država ima mehanizme da učini nešto”, zaključio je gradonačelnik Slavonskog Broda.

Državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša Mario Šiljeg ustvrdio je da je osim zagađenja vode bilo i zagađenja medijskog prostora, gdje je svatko govorio što mu je palo na pamet. “Zbog provođenja istrage ne možemo isključiti ni jedan izvor zagađenja, sve je moguće, pa tako i da je nešto stiglo naplavnim vodama”, kazao je, dodavši: “Ljudi, izišli smo na teren čim smo dobili obavijest, nismo ništa skrivali.” H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike