Osijek
HDZ PREDLAŽE GRADSKOJ UPRAVI

Kožaru obnoviti kroz
brown-field investiciju
Objavljeno 10. travnja, 2018.

Gradski odbor HDZ-a održao je jučer konferenciju za novinare ispred objekta Osječke tvornice koža. Ivan Radić, predsjednik GO-a, stajališta je da Grad Osijek može spasiti Kožaru, odnosno ponovno oživjeti njezinu imovinu.

Podsjetio je kako je to tvrtka osnovna 1873. godine, u bivšoj državi bila je treća tvornica po veličini u svojoj grani i za nju su bile vezane brojne osječke obitelji. Devedestih je privatizirana, nažalost, u stečaju je od 2000. godine. Njezina imovina se, radi namirenja vjerovnika, od tada prodaje na javnim dražbama. Kako nije bilo zainteresiranih kupaca cijena se umanjivala, od početne procjenjene vrijednosti od 36 milijuna kuna do 1,78 milijuna kuna za dražbu koja je zakazna za 16. svibnja.

- Smatramo da je to dobra prilika da Grad Osijek kupi ovaj veliki kompleks. Budući da je riječ o objektu industrijske arhitekture, moguće ga je obnoviti kroz projekte urbane aglomeracije, odnosno kroz ITU mehanizam kroz koji Grad Osijek ima na raspolaganju 39,9 milijuna eura. Dakle renovacija i revitalizacija moguća je kroz tzv. brown-field investiciju, a kada se ondje obnove adekvatni radni prostori mogle bi se dovesti ili start-up tvrtke, ili tvrtke koje su u usponu. Tako bi im Grad omogućio poslovanje i razvoj. Također, te bi tvrtke bile na jednoj lokaciji, tako bi se povećala konkurentnost, ali i suradnja. To je samo jedan prijedlog što se od Kožare može učiniti za 1,78 milijuna kuna - kaže Radić.

U HDZ-u su upozorili i na zapuštenost ovog kompleksa. Osim što narušava vizuru Donjeg grada ono predstavlja i sigurnosnu ugrozu za stanovnike, uostalom u neposrednom susjedstvu je i osnovna škola. “S obzirom na iznos koji je u pitanju držimo također da to ne smije biti prepreka brizi o sigurnosti naših sugrađana”, dodao je Radić te podsjetio kako je gradski HDZ nedavno najavio da će početi nastupati kao čvrsta oporba.

- Nećemo samo kritizirati nerješavanje problema koji muče Osječane od strane gradske uprave, nego ćemo i nuditi rješenja. Ovo je jedan od takvih primjera modela odgovorne oporbe kakva želimo biti - istaknuo je Radić.

Također, predsjednik osječkog HDZ-a istaknuo je i kako je do odluke o dolaska kompanije Ericsson Nikola Tesla i osnivanju njihovog istraživačkog centra u Osijeku, došlo angažmanom Vlade RH i njezina predsjednika Andreja Plenkovića. D.Kuštro

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike