Novosti
DOVRŠENO USUGLAŠAVANJE NAGODBE

Počinje stvaranje
novog Agrokora
Objavljeno 10. travnja, 2018.
Plenković je istaknuo da je postignut i osnovni cilj - spriječena je gospodarska i financijska kriza koja bi se nedvojbeno osjetila ne samo u Agrokoru nego i u cijelom hrvatskom gospodarstvu

Dovršen je proces usuglašavanja osnovnih elemenata nagodbe u procesu izvanredne uprave u Agrokoru, naglasio je premijer Andrej Plenković pred novinarima u utorak u Banskim dvorima, nakon sastanka s izvanrednom upravom Agrokora i predstavnicima Privremenog vjerovničkog vijeća.

Plenković je istaknuo da je postignut i osnovni cilj - spriječena je gospodarska i financijska kriza koja bi se nedvojbeno osjetila ne samo u Agrokoru nego i u cijelom hrvatskom gospodarstvu, brojnim dobavljačima, na radnim mjestima, državnom proračunu, na poteškoćama u distribucijskom lancu, a osobito u kontekstu turističke sezone koja je prošle godine bila najbolja.

Povjerenje

- Sve je to jednim kvalitetno vođenim i strukturiranim procesom spriječeno, zahvaljujući zakonu, zahvaljujući radu izvanredne uprave i zahvaljujući dobroj volji i odgovornosti svih dionika u procesu - izjavio je premijer. Po njemu, ključna riječ koja sintetizira sve što je napravljeno u proteklih godinu dana je - povjerenje.

- Povjerenje dobavljača koji su nastavili dostavljati robu, povjerenje financijskih kreditora ili vjerovnika koji su bili spremni dati svježa financijska sredstva i likvidnost, povjerenje svih aktera koji su uključeni u ovaj proces i to da je država stvorila pouzdan okvir, da izvanredna uprava zna kojim putem ide, da savjetnici koji su angažirani rade u skladu s najboljom međunarodnom praksom i standardima u situacijama restrukturiranja ovako kompleksnih i velikih, zahtjevnih gospodarskih izazova kao što je bilo restrukturiranje Agrokora nakon što mu je prijetio stečaj, nakon što je bio u blokadi i nakon što na računu nije bilo sredstava - istaknuo je Plenković.

Naveo je i da su predsjednici susjednih država jako zadovoljni načinom na koji je Hrvatska uspjela osigurati da se ta kriza ne prelije na ekonomije susjednih zemalja. Istaknuo je i da sve to kazuje da je Vlada ovome pristupila odgovorno i u dobroj vjeri za hrvatsku ekonomiju, za radna mjesta i za budućnost hrvatskih poduzetnika i kompanija.

- Izvući ćemo lekcije iz ove priče. Nastojat ćemo da se ovakav scenarij više ne ponovi - kazao je Plenković. Rekao je da preostaju još tri mjeseca da zajedno sa svim dionicima, osobito s pravnim stručnjacima svih dionika, dođe do finalizacije pravnog teksta i da se nagodba izglasa od strane stalnog vjerovničkog vijeća.

Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško izvijestio je da su svi članovi Privremenog vjerovničkog vijeća kao i predstavnici udruge dobavljača te predstavnik ruske banke VTB potpisali načelni sporazum o ključnim elementima nagodbe. Ti elementi, prema njegovim riječima, uključuju korporativnu strukturu nove grupe, tretman i oblik namirenja tražbina vjerovnika, novi dug grupe i njezinu kapitalnu strukturu, poseban dogovor s dobavljačima o namirenju graničnog duga te provedbu nagodbe.

Marica Vidaković iz udruge dobavljača ocijenila je da je ono što je postignuto u pregovorima najbolje što se moglo ostvariti te da je Agrokor kompanija s budućnošću, u kojoj su dobavljači osigurali svoje interese za bar idućih pet godina.

Izazov

Predsjednik Uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić također je ustvrdio kako je postizanje teksta nagodbe veliki korak u procesu u kojem se definira korporativna struktura budućeg Agrokora i namirenje vjerovnika. Ocijenio je da će u koracima koji slijede biti još dosta izazova.

- Slijedi nam finalni tekst nagodbe, registracija pred Trgovačkim sudom, a posebno bih istaknuo fokus na operativno poslovanje, na restrukturiranje Agrokora te da budući vlasnici demonstriraju da su sposobni upravljati Agrokorom, kako bi on zapošljavao isto ili više ljudi, kreirao nove vrijednosti kroz svoje operativne kompanije. Bit će to sigurno izazov, uvjeren sam da imamo tu kvalitetu i da će svi uključeni sudionici, kreditori i budući vlasnici potvrditi da Agrokor može generirati još veću dodatnu vrijednost - rekao je Živaljić.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Peruško je rekao da se dovršava analiza svih ugovora s konzultantima u postupku izvanredne uprave te najavio da će cijela ta tematika biti predstavljena za desetak dana. Potvrdio je i da tvrtka Texo menadžment još uvijek radi kao savjetnik.

Izvanredni povjerenik nije preciznije odgovorio na pitanja o strukturi i udjelima koje će novi vlasnici imati u Agrokoru, a istaknuo je kako će najveći vjerovnik, ruska Sberbanka, dominirati u vlasništvu novog Agrokora.

- Sama struktura vjerovnika trenutno odražava strukturu kreditiranja grupe u povijesti - rekao je Peruško, podsjećajući da se Agrokor, u čijem su kreditiranju najprije dominirale domaće banke, nakon restriktivnih mjera Hrvatske narodne banke okrenuo financiranju u inozemstvu. To odražava i današnju strukturu vjerovnika, a ona će u velikoj mjeri odrediti i strukturu budućeg vlasništva koju će odrediti EPM model (Entity Priority Model).

- EPM model je u izradi i još nije finaliziran. On na određeni način indicira gdje će biti buduće vlasništvo. Najveći vjerovnik Agrokora je Sberbanka, koja u svim tražbinama predstavlja 1,1 milijardu eura te će dominirati njezinim vlasničkim udjelom u budućnosti - rekao je Peruško, podsjećajući i kako je veliki dio tražbina Sberbanke pokriven jamstvima.

Zamjenica izvanrednog povjerenika Irena Weber dodala je kako se u EPM modelu, uz procjene vrijednosti kompanija, procjenjuje i vrijednost nekretnina svih tih kompanija, a kako je riječ o velikom broju kompanija i nekretnina, još se uvijek finalizira taj model.

Igor MIKULIĆ/H
DALIĆ ZADOVOLJNA: TERET SANACIJE NEĆE PLATITI POREZNI OBVEZNICI

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić istaknula je kako je nakon godinu dana postupka izvanredne uprave jasno da je sistemski rizik koji je prijetio hrvatskom gospodarstvu od nekontroliranog stečaja Agrokora u cijelosti pod kontrolom i u cijelosti otklonjen. Ocijenila je kako su vjerovnici pokazali veliko međusobno povjerenje koje je omogućilo da teret saniranja stanja u Agrokoru ne ide na teret poreznih obveznika. “Kompanija je stabilizirana i pred njom je budućnost”, rekla je Dalić istaknuvši kako je povjerenje omogućilo naplatu više od 490 milijuna eura staroga i graničnog duga, mali dobavljači su isplaćeni u cijelosti, a ostali više od 50 posto. Zaključila je kako vjeruje da će Agokoror, vođen novim vlasnicima, činiti vertikalu hrvatskog gospodarstva.

izazov

POSTIGNUT JE NAČELNI SPORAZUM, SLIJEDI FINALIZACIJA

ZAHTJEVNI I KONSTRUKTIVNI PREGOVORI

“Velikim uspjehom smatramo činjenicu da su vjerovnici, uz našu podršku, u samo šest tjedana od kada smo kolegica Irena Weber i ja imenovani kao izvanredna uprava, u zahtjevnim i konstruktivnim pregovorima uspješno okončali ovu, zadnju etapu prije konačnog dogovora. Stoga zahvaljujemo predstavnicima dobavljača i financijskih institucija, ali i Andreju Plenkoviću, predsjedniku Vlade, i Martini Dalić, potpredsjednici Vlade, na njihovoj podršci postupku izvanrene uprave i svim vjerovnicima u postizanju dogovora”, izjavio je Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora. “Sustav Agrokor je stabiliziran, sve operativne kompanije dobro posluju i povećava im se operativna dobit, a uredno se isplaćuju plaće svim zaposlenicima te podmiruju svi tekući troškovi”, izjavila je Irena Weber, zamjenica izvanrednog povjerenika Agrokora.

TKO ĆE PREUZETI KONTROLU

Vjerovnici će preuzeti kontrolu nad novom Agrokor grupom putem tri pravne osobe sa sjedištem u Nizozemskoj, dok će operativno upravljanje obavljati holding kompanija sa sjedištem u Hrvatskoj, izvijestio je u utorak izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško. Vjerovnici su se, kako je rekao, odlučili za vlasničku strukturu u Nizozemskoj, jer način nagodbe predviđene za Agrokor u toj zemlji ima bogatu pravnu praksu. “Operativno upravljanje obavljat će hrvatska holding kompanija sa sjedištem u Zagrebu. Njeno operativno funkcioniranje bit će ovdje lokalno i ona će imati operativnu i vlasničku strukturu nad svim kompanijama u sustavu Agrokora, kako onih u Hrvatskoj, tako i izvan Hrvatske”, rekao je Peruško. Otklonio je mogućnost povratka Ivice Todorića u vlasničku strukturu, istaknuvši da su dugovi koje je ostavio znatno veći od imovine koncerna.

Možda ste propustili...

DIREKTIVA BITNA ZA SVE POTROŠAČE U EUROPSKOJ UNIJI

Nova pravila EU-a jamče pravo na popravak kućanskih uređaja

PRVI KRUG PREGOVORA O SASTAVLJANJU HRVATSKE VLADE

DP: Razgovori su konstruktivni, a od načela ne odustajemo

Najčitanije iz rubrike