Regija
DESETI USKRSNI STOL

Najljepši stol zagorski, najpisanice slovačke, a kolači i košara šokački
Objavljeno 11. travnja, 2018.

PODGORAČ

U Podgoraču je na Mladi Uskrs, ili Bijelu nedjelju, Hrvatsko kulturno društvo Podgoračani uz potporu Općine Podgorač deseti put organiziralo Uskrsni stol. Ovim gastronomskim događajem koji je i ove godine privukao velik broj posjetitelja u prostorije DVD-a Podgorač, želi se predstaviti gastronomska ponuda tradicionalnih uskrsnih jela i običaja. Ove godine sudjelovali su, uz domaćine HKD Podgoračani, i Matica slovačka i SKUS Franjo Strpač Markovac Našički, HKUD Harkanovci, Zavičajni klub Zagoraca Zagorec Josipovac i KUD Slavonija Staro Topolje. Ponuda svih izlagača bila je bogata i raznolika, a raskošan blagdanski stol bio je aranžiran u skladu s tradicijom i običajima društva i mjesta odakle su sudionici došli u narodnim nošnjama starima i stotinjak godina. Na stolovima su se mogla kušati tradicionalna jela koja se pripremaju za Uskrs poput kuhanih jaja, šunke, hrena i rotkvice. Ponuđene su i salate s krumpirom, grahom, regačom i lukom, mlinci s patkom, žganci s vrhnjem, pita sa zeljem i orasima, kukuruzni kruh, domaće pogače, orehnjače, makovnjače, štrukli, kiflice, oblatne, štrudle s jabukama i sirom, pereci i ostale prigodne slastice te rakija i vino, a našao se i kulen i slanina.

Sve sudionike, posebice stručni žiri – Mirjanu Potnar, Silviju Lučevnjak i Sanju Potnar te podgoračkog župnika vlč. Željka Benkovića, pozdravili su predsjednica HKD-a Podgoračani Zdenka Vukomanović i načelnik Općine Podgorač Goran Đanić.

- Nešto što je prije deset godina počelo kao mala prezentacija uskrsnih običaja i jela, danas je preraslo u veliku i značajnu manifestaciju ne samo u Općini Podgorač, nego i u Osječko-baranjskoj županiji. Bila je predstavljena i u Europskom parlamentu u Bruxellesu – rekao načelnik Goran Đanić, otvarajući jubilarni, 10. Uskrsni stol.

Predsjednica HKD-a Podgoračani Zdenka Vukomanović rekla je da su tijekom proteklih deset godina skuhane 62 šunke i 2000 jaja te oko 1000 pisanica.

Osim gastronomske prezentacije u kojoj su predstavnici KUD-ova objasnili što je na stolovima ponuđeno, HKD Podgoračani i ZKZ Zagorec Josipovac izveli su i prigodne uskrsne pjesme.

Kao i prijašnjih godina dodijeljene su nagrade najmaštovitijima i najvrednijima, a prema ocjeni stručnog žirija, najljepše uređeni uskrsni stol imao je Zavičajni klub Zagoraca Zagorec iz Josipovca, najljepšu uskrsnu košaru HKUD Harkanovci, najljepšu pisanicu Matica slovačka i SKUS Franjo Strapač iz Markovca Našičkog, a najbolji uskrsni kolač KUD Slavonija iz Starog Topolja.S.Fridl

Na stolovima su se mogla kušati tradicionalna jela koja se pripremaju za Uskrs

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike