Osijek
KOLIKO OSJEČANI ZNAJU O KOMARCIMA

Dva posto građana misle da komarci prenose bolesti prilikom slijetanja na hranu
Objavljeno 4. travnja, 2018.

U sklopu nadziranja i kontrolne brojnosti komaraca na području Osječko-baranjske županije Zavod za javno zdravstvo proveo je zanimljivo anketiranje stanovništva čiji su rezultati aktualni upravo uoči nove sezone komaraca. Cilj ankete pod nazivom “Anketa o poznavanju problematike komaraca”, bio je analizirati utječu li komarci na kvalitetu života, ali i doznati poznavanje problematike komaraca te dobiti uvid u mišljenje građana o brojnosti komaraca.

- Područje istraživanja obuhvatilo je područje grada Osijeka, ali i ruralnih područja oko Osijeka. Anketiranje je provedeno na kraju sezone tijekom rujna i listopada, a upitnik je bio sastavljen od 18 pitanja. Anketiranje je provedeno na slučajno odabranom uzorku od 421 ispitanika, a upitnik su mogli ispunjavati sugrađani stariji od 15 godina. Anketom su se prikupile informacije o dobi, spolu, stupnju obrazovanja, mjestu boravka, njihovom poznavanju komaraca i problemima koje komarci donose - objašnjava Magdalena Sikora, voditeljica Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju ZZJZ-a Osječko-baranjske županije.

Tako je anketa pokazala da je većina ispitanika (84.7 %) upoznata s bolestima koje prenose komarci, kao i s činjenicom da komarci prenose bolesti samo svojim ubodom. No, ipak 2.1 % Osječana vjeruje da komarci prenose bolesti slijetanjem na hranu. Također, čak 95 % ispitanika zna kako je za razmnožavanje komarcima potrebna voda, njih 90.5 % smatra da su komarci najaktivniji u vrijeme zalaska sunca ili u sumrak, ali 10.7 % smatra da su komarci najaktivniji i u vrijeme izlaska sunca, odnosno u zoru. Kada je riječ o tome kako se štite od uboda komaraca, 59.1 % ispitanika odgovorilo je pomoću zaštitnih mrežicama za vrata i prozore, 44.4 % štite se repelentima, tj. različitim sredstvima za odbijanje komaraca, a 39.9 % koriste sprejeve protiv komaraca za tretmane unutar kuće, dok se ostatak ispitanika štiti od komaraca korištenjem posebnih lovki za komarce, prekrivanjem tijela odjećom, ili dimom.

Čak 83.8 % (351) ispitanika izdvaja znatna vlastita sredstva za borbu protiv komaraca, godišnje u rasponu od 50 do 200 kuna na borbu protiv komaraca po kućanstvu.

Ispitanici (47.5 %) se bore protiv legla komaraca uklanjanjem vode stajaćice u dvorištima i oko kućanstva iz raznih predmeta i posuda. Inače, Osječani se najčešće educiraju o potencijalnim bolestima koje prenose komarci i o načinu tretiranja komaraca putem TV-a i interneta.

- Provedeno istraživanje Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije osiguralo je opći uvid o osviještenosti i znanju građana o problematici komaraca i oboljenjima koje komarci prenose te o načinima borbe protiv komaraca koje građani sami provode, a dobiveni rezultati pokazuju da samo pola ispitanika provodi individualne mjere uklanjanja legla u svojim okućnicama - zaključuje Sikora. N. Z.Eberhard

Osječani izdvajaju i do 200 kuna godišnje po kućanstvu za borbu protiv letećih napasnika

Možda ste propustili...

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

OBILJEŽILI DAN SV. FLORIJANA - SVJETSKI DAN VATROGASACA

Osječka vatrogasna postrojba sada je u fazi pomlađivanja

TRGOVAČKA I KOMERCIJALNA ŠKOLA, 1973./74.

Obilježavanje 50. godišnjice mature

Najčitanije iz rubrike