Regija
ZBOG PROČIŠĆAVANJA OTPADNIH VODA

Županjcima od svibnja veći računi za odvodnju
Objavljeno 28. ožujka, 2018.

ŽUPANJA

Na koji će način županjski Komunalac nadoknaditi pad prihoda zbog smanjenja potrošnje vode kao posljedice iseljavanja i odlaska brojnih obitelji trbuhom za kruhom, i mogu li građani očekivati poskupljenje cijene vode, zanimalo je vijećnika SDP-a Josipa Gregorovića na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća. Direktor Komunalca Ilija Lešić kazao je da cijenu vode ne misle povećavati i nastojat će ju racionalizacijom troškova zadržati na sadašnjoj razini.

Cijena pročišćavanja

Napomenuo je da na distributivnom području županjskog Komunalca ima sve više priključaka, godišnje u prosjeku 60-ak novih, ali da potrošnja vode po priključku pada, a troškovi održavanja ostaju isti. Puno je kuća praznih dok je u staračkim kućanstvima potrošnja vode vrlo mala.

Iako cijena vode neće rasti, Županjcima će od svibnja računi ipak biti veći zbog povećanih troškova odvodnje. Naime, završena je izgradnja pročistača otpadnih voda i njegovo stavljanje u funkciju za sobom povlači troškove održavanja. Sagrađen je u sklopu infrastrukturnog projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Županja”, koji je sufinanciran iz strukturnih i kohezijskih fondova EU-a. Ukupna vrijednost projekta je 77 milijuna kuna, od čega su 71,1 posto nepovratna europska sredstva. Preostali iznos sufinanciraju Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske vode, Grad Županja i Općina Štitar. Projekt će znatno pridonijeti zaštiti okoliša i poboljšanju kvalitete života. Pročistač će smanjiti izravno ispuštanje nepročišćenih otpadnih voda u površinske vode, a ta stavka, pojasnio je direktor Komulanca Ilija Lešić, korisnicima se mora obračunavati i biti prikazana na računu.

- Prema projektu utvrđena je cijena pročišćavanja bila 2,7 kuna za kubik vode. Mi smo je ipak uspjeli spustiti jer nemamo toliko ljudi, a bit će umanjena i taksa za korištenje voda koja ide državi zato što sada imamo viši stupanj pročišćavanja. Već smo podnijeli zahtjev Hrvatskim vodama i doći će do korekcije nekih stavki. A tu će uskočiti i Grad sa sredstvima za održavanje jer smo nastojali da stvarno povećanje iznosa na računima za naše građane bude minimalno - pojašnjava Lešić.

Smećarine iste

Gradonačelnik Županje i saborski zastupnik Davor Miličević ističe da je cilj Grada ispuniti zakonske obveze koje je Hrvatska preuzela ulaskom u EU. Maksimalno se trudi pokazati socijalnu osjetljivost i u okviru mogućnosti pomoći građanima. Pojašnjava da će Grad financirati trošak očekivanog poskupljenja odvoza smeća zbog povećanih troškova prikupljanja razdvojenog otpada, kako ga građani ne bi osjetili. Na godišnjoj će razini sufinancirati Čistoću s 300 tisuća kuna. Gradonačelnik napominje da je nužno istovremeno i ozbiljnije poraditi na podizanju ekološke svijesti građana.

- Što se tiče održavanja pročistača otpadnih voda, čija je izgradnja završena i koji je u probnom radu, tu ćemo također uskočiti s iznosom oko 500 tisuća kuna za sufinanciranje troškova koji bi trebali nastati i omogućiti da našim građanima cijena bude što manja. Moja želja je da komunalnu naknadu koja je povećana prije nekoliko godina na ovaj način sada vratimo našim građanima - zaključuje Miličević.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Na deset kubika 10-15 kuna

Lešić napominje da će, primjerice, kućanstvima koja mjesečno potroše 10-ak kubika vode računi biti veći za 10 do 15 kuna, što je ipak upola manje nego što je prvotno trebalo biti. Novi obračun, prema Lešićevim riječima, ide u primjenu od 1. travnja.

voda

PRIKLJUČAKA VIŠE, POTROŠNJA MANJA, TROŠKOVI ISTI

Grad će godišnje sufinancirati Čistoću s 300.000 kuna, a održavanja pročistača s oko 500.000 kuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike