Osijek
GISKO: RADIONICA RECIKLIRANJA STAROG PAPIRA

Učenici OŠ Franje Krežme znaju da je za zdrav život važno čuvati okoliš
Objavljeno 20. ožujka, 2018.

Učenici drugog razreda OŠ Franje Krežme proveli su u utorak zanimljivo prijepodne u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici, na edukativnoj i zabavnoj ekoradionici recikliranja starog papira. Riječ je o jednoj u nizu radionica u sklopu Eko-tjedna, koji GISKO tradicionalno organizira od 19. do 23. ožujka prigodom obilježavanja Svjetskog dana šuma i Svjetskog dana voda. Djelatnici Knjižnice, educirani za ovakvu vrstu recikliranja, marljivo su prikupljali materijale i napravili sve predradnje kako bi učenici odmah mogli prionuti na finalni dio – izradu novog recikliranog papira.

- Ovo je jedan od načina kako pokazujemo da se kombinacijom papira i vode može napraviti nešto korisno, a djeca, učeći i zabavljajući se, saznaju što mogu učiniti za spas Zemlje i voda. Dobiveni se reciklirani papir može iskoristiti na različite načine – može se pretvoriti u straničnike za knjige, prekrasne blagdanske čestitke, okvire za slike... mogućnosti su bezbrojne, samo treba mašti dati na volju – kaže Melita Nađ, knjižničarka informatorica Odjela za rad s djecom i mladima GISKO-a.

Odaziv je na ovaj tip radionica, kaže, uvijek velik.

- Dolaze iz osnovnih škola, čak i iz vrtića, no sve češće nam dolaze upiti odraslih osoba koje žele na taj način zbrinuti svoj papirni otpad – ističe.

Miran Jajić (8) jedva čeka doći kući i svojim roditeljima pokazati što je naučio, isto kao i Anja Matek (7).

- Jako je zanimljivo, reciklirali smo i družili se. Mislim da je važno reciklirati, jer tako čuvamo okoliš i pravimo manje smeća – mudro govori Anja.

- Radionica mi je super, nije teško, a jako je zanimljivo. Naučili smo da moramo čuvati okoliš da možemo živjeti zdravo i sretno – rekla je Ana-Rita Marijanović (8). Sljedeća radionica recikliranja starog papira za svu zainteresiranu djecu održat će se u petak, 23. ožujka, od 17 do 19 sati. Za sudjelovanje je potrebna prijava na broj Dječjeg odjela 031/211 472. J. Pejaković

Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike