Osijek
USPJEH DOC. DR. SC. KATARINE DODIG ĆURKOVIĆ

Rad osječke liječnice u prestižnom časopisu Lancet Psychiatry!
Objavljeno 21. ožujka, 2018.

Pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek, doc. prim. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković, kao istraživač na EU projektu Milestone koji je dio velikog projekta posvećenog istraživanju tranzicije adolescenata u odraslu psihijatriju, navedena je kao jedan od autora na netom objavljenom radu u prestižnom svjetskom časopisu Lancet Psychiatry. Časopis je dio grupacije Lancet, koji u svjetskom istraživačkom miljeu predstavlja elitni dio grupacije i san svakog istraživača da upravo u toj grupaciji časopisa, kao kruna karijere, objavi znanstveni rad. Riječ je o časopisu čiji je čimbenik odjeka 11.56 i predstavlja iznimno citiran i visoko svjetski rangirani časopis. Aktualno, riječ je o najznačajnijem časopisu u kojemu je objavljen rad gdje su potpisani i KBC Osijek i Medicinski fakultet u Osijeku.

- Sam je projekt financiran iz EU fondacije i predstavlja međusobnu suradnju 28 članica EU-a, a okuplja predstavnike svih bitnih ustanova koje se u EU bave mentalnim zdravljem djece i adolescenata. Istraživači su svjetski priznati znanstvenici i stručnjaci u području skrbi o mentalnim poremećajima među mladima, koji su, nažalost, u sve većem porastu - pojašnjava dr. Dodig Ćurković.

Nositelj projekta za Republiku Hrvatsku je KBC Split i doc. dr. sc. Tomislav Franić kao glavni istraživač, a partner na razini RH je i Zavod za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek. Na samom projektu, osim dr. Katarine Dodig Ćurković, sudjeluje kao pomoćni istraživač i Vlatka Kovač, dr. med.

- Projekt se bavi problemom prelaska mladih nakon završetka punoljetnosti u prostor odrasle psihijatrije, s tim da je tendencija posvuda u svijetu da se u tom razdoblju između 19 i 25 godine života osigura primarno dobra suradnja dječjih i odraslih psihijatara s ciljem što bolje skrbi, jer je ranijim istraživanjima uočeno da upravo u tom prijelaznom razdoblju dolazi do gubitka kvalitetne skrbi. Odnosno, da se veći broj pacijenata jednostavno “izgubi” iz sustava liječenja. Projekt je i prilika za dobrodošlu razmjenu iskustava među članicama EU-a, kao i prilika kako poboljšati skrb u svojim matičnim ustanovama - ističe dr. Dodig Ćurković.

Inače, radi se o zavodu koji je osnovan unatrag godinu i pol dana kao jedini u RH izvan okrilja odrasle psihijatrije, čime je dobio mogućnost kvalitetnog razvoja i upravo poboljšanja skrbi u području mentalnih poremećaja mladih. Dakako, doprinos u publiciranju u ovako prestižnom časopisu poticaj je za daljnje širenje i unaprjeđenje skrbi o napotrebitijima.

Zavod sada broji 24 djelatnika i velikog je regionalnog značenja, jer svojim radom pokriva svih pet županija Slavonije i Baranje, ali i šire, a s obzirom na broj zaposlenih dečjih psihijatara te na način organizacije rada, i ustanovu koja je dobar model za daljnji razvoj dječje psihijatrije u RH. M. Muškić

NEDOSTAJE ŠEZDESETAK DJEČJIHI ADOLESCENTNIH PSIHIJATARA

- Radi se o posebno deficitarnoj struci koju je tako okarakterizirao i Hrvatski liječnički zbor. Već sada na terenu nedostaje oko 60 stručnjaka upravo ovog profila, na ukupno 40-ak dječjih i adolescentnih psihijatara trenutačno u Hrvatskoj - kaže dr. Dodig Ćurković.

Katarina Dodig Ćurković dio je istraživačkog tima na EU projektu Milestone

Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

Najčitanije iz rubrike