Osijek
UČENIČKI DOM HRVATSKOG RADIŠE

Učenici upozoreni na veliko značenje oralnog zdravlja
Objavljeno 21. ožujka, 2018.

Osječki Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo u utorak je organizirao edukativno predavanje i radionicu radi promocije zaštite usne šupljine. Povod je tomu bio Svjetski dan oralnog zdravlja, koji je 20. ožujka 1994. pokrenula Svjetska udruga dentalne medicine. Taj je datum obilježen i u Učeničkom domu Hrvatskog radiše, gdje je dvadesetak srednjoškolaca osvježilo svoje znanje o oralnoj higijeni. U tome su im pomogli doktorica dentalne medicine Zdenka Ivanišević, profesorica s Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo, te dvoje studenata.

- Nažalost, ne možemo se pohvaliti oralnim zdravljem našeg stanovništva, pa smo ovu edukaciju namijenili upravo srednjoškolskoj, već zreloj i samosvjesnoj populaciji, koja će zacijelo brzo shvatiti važnost zdravih zuba za cijeli organizam. Tako ih želimo potaknuti i na redovnite preventivne preglede kod stomatologa, na kojima se na vrijeme mogu prepoznati razne bolesti - kaže dr. Ivanišević, naglašavajući kako je karijes velika boljka mnogih stanovnika Hrvatske. Naime, prema KEP indeksu, koji izravno pokazuje zastupljenost karijesa u populaciji, od Hrvatske je u Europskoj uniji lošija samo Rumunjska. Naime, hrvatski dvanaestogodišnjaci imaju u prosjeku čak četiri pokvarena, ekstrahirana ili plombom zahvaćena zuba u usnoj šupljini.

- Najveći je problem što većina mladih, od vrtićke dobi, osnovne škole, pa sve do srednje škole, nema naviku pravilnog četkanja/pranja zuba. Stoga smo kolegica i ja učenicima objasnili da pranje zuba treba trajati u prosjeku dvije minute, jer svaki kvadrant usta mora biti obuhvaćen 30 sekundi, dok bi četkica trebala biti nakošena pod kutom od 45 stupnjeva kako bi se kružnim pokretima, s vanjske i unutarnje strane, obuhvatili svi zubi - za kraj je stručno objasnio Ivan Josić, student treće godine preddiplomskog studija Dentalne higijene, ističući kako se posjet stomatologu preporuča jednom u svakom godišnjem dobu. M. Mandić

Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike