Regija
POZITIVNI TRENDOVI U OPĆINI ŠTITAR

Dječje igralište i besplatni spoj na vodu i kanalizaciju
Objavljeno 21. ožujka, 2018.
Samo će se na ime poreza u štitarsku blagajnu sliti 3,6 milijuna kuna, dvostruko više nego lani, a tu su i druge državne potpore

ŠTITAR - Nakon dugo vremena, zahvaljujući dobroj financijskoj situaciji koja daje razloga za optimizam i temelj je za realizaciju brojnih infrastukturnih projekata, u Općini Štitar lakše se diše.

Nikad veći proračun

Pozitivni učinci Zakona o financiranju lokalne samouprave, u sklopu kojeg porez na dohodak u cijelosti ide lokalnim jedinicama, ondje se itekako osjete. Općinski proračun nikada nije bio veći i za 2018. godinu planiran je u iznosu od približno 12 milijuna kuna. Samo će se na ime poreza u štitarsku blagajnu sliti 3,6 milijuna kuna nenamjenskih sredstava, dvostruko više nego lani. A treba napomenuti da su dosadašnjih godina redovni prihodi Općine, bez državnih potpora za javne radove i kapitalna ulaganja, iznosili oko 1,3 milijuna kuna.

- Sada puno lakše funkcioniramo, povećali smo i sredstva lokalnim udrugama i vjerujem da će se pozitivan zamah u Štitaru osjetiti. Puno je toga pokrenuto, puno je novina, a sve u cilju podizanja kvalitete življenja. Jako je bitno da je završen projekt izgradnje sustava odvodnje. Besplatni priključci na vodovodnu i na kanalizacijsku mrežu odrađeni su svima, bez naknade, a kućanstva se samo trebaju tehnički spojiti - kaže općinski načelnik Marko Bikić. Zadovoljno ističe da je u Štitaru napokon postavljeno i prvo dječje igralište u Školskoj ulici, ispred zgrade Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića.

Među značajnijim projektima koji su planirani za 2018. su izgradnja cestovne infrastrukture i uređenje centra. Odlukom Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za provedbu Mjere M7, Operacija 7.2.2., Ulaganje u građenje nerazvrstanih cesta, Općini Štitar odobren je iznos od 3.580.892,84 kune.

Imat će pročelnika

Dom kulture je u završnoj fazi i ove je godine za njegovo opremanje predviđeno 800 tisuća kuna, a za izgradnju nogostupa iznos od 1,2 milijuna kuna. Za novu zgradu Općine za sada je osigurano 450 tisuća kuna, a čekaju se i dodatna sredstva od Ministarstva regionalnog razvoja kojemu su Štitarci aplicirali taj projekt. Očekuje se i 370 tisuća kuna za javnu rasvjetu, a u planu je i gradnja staza i postavljanje ograde na mjesnom groblju te asfaltiranje autobusnih stajališta.

Općina je krajem veljače raspisala i natječaj za imenovanje pročelnika/ce Jedinstvenog upravnog odjela na neodređeno vrijeme. Uz načelnika Bikića u Općini Štitar već su godinama zaposleni samo tajnica i komunalni redar, a sada će zbog povećanja obujma posla, drugačijeg funkcioniranja i pripreme brojnih projekata osnažiti tim i dobiti pročelnika. Na natječaj su pristigle tri prijave, a o izboru kandidata odlučit će općinski načelnik. Treba podsjetiti da Bikić koji je lani na lokalnim izborima pobijedio kao nezavisni kandidat u Općinskom vijeću nema većinu i da mu je to kao načelniku velika kočnica u radu.

- Imaju većinu, donose i predlažu odluke, malo je sve usporeno, ali to za mene nije ništa novo. Na to sam se već naviknuo jer tako funkcioniram već godinama - zaključuje Bikić. Mnogi kažu da ga je od ponovnog rušenja krajem prošle godine spasio takozvani lex šerif kojim je određeno da ako padne proračun, više ne pada i načelnik, kao što je to do sada bio slučaj, a ponovno na izbore ide samo Vijeće. Da zakon nije promijenjen i da se zbog neizglasavanja proračuna razrješuje općinski načelnik mještani Štitara sada bi se zasigurno pripremali za nove izbore, a Općinu bi do tada vodio Vladin povjerenik.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

U planu su javna rasvjeta, staze i ograde na groblju, asfaltiranje autobusnih stajališta

Možda ste propustili...

GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA ORAHOVICA

Vladimir Kribl novi ravnatelj

KRAJNJI JE ROK ZA PROVEDBU PROJEKTA 4. LIPNJA 2025.

Gradit će se reciklažno dvorište

Najčitanije iz rubrike