Kultura
KORIZMENA IZLOŽBA U SPOMEN-MUZEJU BISKUPA STROSSMAYERA

Simbol ljubavi koji mnogima smeta: Kristova smrt na križu
Objavljeno 20. ožujka, 2018.

ĐAKOVO - Korizmeno vrijeme u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera od proteklog vikenda protječe u znaku izložbe “Kristov križ i Kristova muka kao nadahnuće likovnim umjetnicima”. Izložba je to slika s motivima križa i Kristove muke iz zbirke ovoga muzeja, Đakovačko-osječke nadbiskupije i privatnih zbirki.

Na jednom je mjestu izložba okupila 20-ak autora, više tehnika, više razdoblja, no motiv je jedan. Kako je istaknuo prof. Mirko Ćurić, autor popratnog teksta, Kristova smrt na križu središnja je slika u kršćanskoj umjetnosti i vizualno težište kršćanske kontemplacije.

- Značajke slike mijenjaju se od razdoblja do razdoblja, odražavajući prevladavajuću klimu religiozne misli i osjećaja, ali i umjetničke stilske formacije u kojima pojedino djelo nastaje, navodi Ćurić, te dodaje kako su se u ovoj zahtjevoj umjetničkoj temi ogledali mnogi umjetnici.

Izlobžba je odraz dubine i snage umjetničkog proživljavanja Isusove muke, križa, križnog puta, ali i slave Kristova uskrsnuća.

- Izloženo je tridesetak slika iz zbirke spomen-muzeja i privatnih zbirki - rekao je u uvodu otvaranja izložbe ravnatelj spomen-muzeja vlč. Tadija Crnjak. Korizmena izložba otvorena je i u povodu 50. obljetnice postavljanja Križnog puta u đakovačkoj katedrali.

Kako je podsjetio đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. dr. Marin Srakić, koji je i otvorio izložbu, Križni put u đakovačkoj prvostolnici nije bio od početka prihvaćen, uz obrazloženje mnogih da se ne uklapa u taj ambijent. U međuvremenu, dodao je, odnos prema tom uzornom umjetničkom djelu se mijenja. Nadbiskup Srakić dodao je kako je križ “simbol ljubavi koji mnogima smeta”. S.Župan

Najčitanije iz rubrike