Kultura
KORIZMENA IZLOŽBA U SPOMEN-MUZEJU BISKUPA STROSSMAYERA

Simbol ljubavi koji mnogima smeta: Kristova smrt na križu
Objavljeno 20. ožujka, 2018.

ĐAKOVO - Korizmeno vrijeme u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera od proteklog vikenda protječe u znaku izložbe “Kristov križ i Kristova muka kao nadahnuće likovnim umjetnicima”. Izložba je to slika s motivima križa i Kristove muke iz zbirke ovoga muzeja, Đakovačko-osječke nadbiskupije i privatnih zbirki.

Na jednom je mjestu izložba okupila 20-ak autora, više tehnika, više razdoblja, no motiv je jedan. Kako je istaknuo prof. Mirko Ćurić, autor popratnog teksta, Kristova smrt na križu središnja je slika u kršćanskoj umjetnosti i vizualno težište kršćanske kontemplacije.

- Značajke slike mijenjaju se od razdoblja do razdoblja, odražavajući prevladavajuću klimu religiozne misli i osjećaja, ali i umjetničke stilske formacije u kojima pojedino djelo nastaje, navodi Ćurić, te dodaje kako su se u ovoj zahtjevoj umjetničkoj temi ogledali mnogi umjetnici.

Izlobžba je odraz dubine i snage umjetničkog proživljavanja Isusove muke, križa, križnog puta, ali i slave Kristova uskrsnuća.

- Izloženo je tridesetak slika iz zbirke spomen-muzeja i privatnih zbirki - rekao je u uvodu otvaranja izložbe ravnatelj spomen-muzeja vlč. Tadija Crnjak. Korizmena izložba otvorena je i u povodu 50. obljetnice postavljanja Križnog puta u đakovačkoj katedrali.

Kako je podsjetio đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. dr. Marin Srakić, koji je i otvorio izložbu, Križni put u đakovačkoj prvostolnici nije bio od početka prihvaćen, uz obrazloženje mnogih da se ne uklapa u taj ambijent. U međuvremenu, dodao je, odnos prema tom uzornom umjetničkom djelu se mijenja. Nadbiskup Srakić dodao je kako je križ “simbol ljubavi koji mnogima smeta”. S.Župan

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana