Osijek
GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

Iva: Naučili smo raditi u timu
i poštovati različita mišljenja
Objavljeno 16. ožujka, 2018.

- Učenici iz dvije osnovne i tri srednje škole iz Osječko-baranjske županije predstavili su svoje radove na Županijskoj smotri projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja u petak u Ugostiteljsko-turističkoj školi. Riječ je o jednoj od najzanimljivijih i najkvalitetnijih metoda iz područja GOO, jedino što iziskuje puno rada s učenicima - kaže Nada Tolić, voditeljica Županijskog stručnog vijeća za GOO za srednje škole.

- Sa skupinama učenika radimo na način da ih učimo kako biti aktivni građani. Oni biraju neki problem iz svoje lokalne sredine - istražuju kako se taj problem inače tretira u zajednici, uče o međusobnoj komunikaciji i komunikaciji s lokalnim vlastima, istražuju zakone i Ustav te traže rješenje tog problema – objašnjava Tolić.

Iva Jelošek, učenica OŠ Višnjevac, zajedno sa svojim timom predstavila je projekt koji za cilj ima demokratskim i mirnim načinom poboljšati rad i organizaciju života u njihovoj školi – od nastave, prehrane do odnosa. “Zahvaljujući projektu, naučili smo raditi u timu i poštovati različita mišljenja”, kaže Iva.

- Učenici su shvatili da nemaju dovoljno znanja o poznavanju demokracije i načinima upravljanja u demokratskoj državi i željeli su to promijeniti – kaže mentorica Silvija Vukašinović. Kolege iz OŠ Miroslava Krleže predstavili su dva projekta, “Pet minuta za igru i prijatelje” i “Mobilna učionica za radost učenja”. Monika Gregorec kaže kako se njihovim projektima želi poboljšati kvaliteta edukacije i kvalitetnog provođenja vremena tijekom školskih odmora. Predstavljen je i projekt Druge srednje škole Beli Manastir “Poduzetništvo i zdrava hrana u Baranji”, projekti Ekonomske i upravne škole Osijek “Suradnja s Crvenim križem” i “Ovisnost o videoigricama” te projekt Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića Osijek “Utrči u sportski milje Osijeka, iskoristi dan”. Najbolje među njima povjerenstvo će predložiti za Državnu smotru. J. Pejaković

Možda ste propustili...

PANEL-RASPRAVA NA 10. KREATIVNOJ RIZNICI

Primjeri kružne kreativnosti su već posvuda oko nas

UOČI 1. SVIBNJA, DANA INDUSTRIJSKE ČETVRTI

Tribina o dvorcu, boćanje, izložba

Najčitanije iz rubrike