Regija
RUŠE STARI DIMNJAK

Rodama novo gnijezdo
Objavljeno 16. ožujka, 2018.

ĐAKOVO

Dok je živa u termometru jučer poslijepodne u Đakovu pokazivala ugodnih 13 Celzijevih stupnjeva, a na gradskom korzu osvanuli prvi stolovi i stolice ljetnih terasa, sve je upućivalo na to da se proljeće vratilo u grad. No, rekli su nam jučer neki od Đakovčana, proljeće u tom gradu službeno počinje tek kada se vrate rode. Međutim, one koje se planiraju vratiti na dimnjak kod, kako ga Đakovčani nazivaju, starog Marketa, morat će se malo osvrnuti oko sebe, jer im je gnijezdo jučer premješteno na stup udaljen nekoliko metara dalje. Za novi dom rodama pobrinuo se đakovački poduzetnik, vlasnik tvrtke Mlaco Dubravko Knežević koji nam je pojasnio kako se dimnjak na kojem su rode do sada imale gnijezdo ruši, a on se pobrinuo da se imaju gdje vratiti.

- Investitor je tražio od naše tvrtke izvedbu nekih građevinskih radova te da uklonimo dimnjak na kojemu se nalazi gnijezdo, a koji već predstavlja opasnost za okolinu. Tražena je suglasnost resornog Ministarstva za uklanjanje gnijezda i ono ju je dalo. Međutim, kako mi Đakovčani volimo rode, bilo nam je žao da se gnijezdo uništi i tražili smo način kako to gnijezdo preseliti na najbližu lokaciju da bi se rode imale gdje vratiti, odnosno da bi došle na svoje stanište - pojašnjava Knežević. Uz dosta muke, kaže, pronađena je lokacija, postavljen je stup koji je desetak metara udaljen od dimnjaka na kome se gnijezdo do sada nalazilo. Stup je, kaže Knežević, težak oko tri tone, ukopan je dva metra duboko u zemlju.

- Ovo koristimo i za popularizaciju roda, pa će tako tvrtka Mlaco nagraditi s 500 kuna onoga tko ponudi najbolje, najsimpatičnije ime za rodu i rodana. Ona će trajati dok se rode ne vrate u svoje gnijezdo - ističe Knežević. Inače, prijave kojima Đakovčani mogu predlagati imena rodama, bit će besplatne, a moći će se od danas ostaviti i na internetskim stranicama Mlaca. Natječaj je otvoren sve dok se rode ne vrate, a tada će dobiti nova imena.

Miroslav Lasić Ćis, koji stanuje u neposrednoj blizini, kaže kako bi se rode trebale vratiti u idućih desetak dana.

- Otkako znam, rode su uvijek ovdje u krugu. One povremeno prave nova gnijezda, kako dolazi podmladak. Nekada tu bude i borbe za mjesto. Uglavnom, sve ih je više. Ove kod katedrale su najmanje 30 godina ovdje - kaže Lasić. Malcovu akciju premještanja gnijezda, kaže, smatra plemenitom gestom.

- Rode su vijesnik topline, proljeća, svega. Kažu da će padati snijeg već za nekoliko dana, ali to rodama ne smeta. One idu za svojim instinktom - dodaje Lasić. Na mjestu premještanja gnijezda u najužoj gradskoj jezgri jučer su se okupili brojni znatiželjnici pažljivo promatrajući aktivnosti, a sam Dubravko Knežević popeo se na vrh dimnjaka kako bi pomogao izmjestiti ga. Doznali smo i kako su se rode vratile već 23. ožujka prije dvije godine, ali ih vjerojatno, nikada do sada, nije očekivao ovakav doček.

Maja MUŠKIĆ

Prijave kojima Đakovčani mogu predlagati imena rodama bit će besplatne, a moći će se od danas ostaviti i na internet-stranicama Mlaca

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike