Osijek
IZNAJMLJEN DIO DRŽAVNIH LOKALA

Ima nade za buđenje gradskoga središta
Objavljeno 13. ožujka, 2018.
Iznajmljen je jedan lokal u Kapucinskoj, dva na Starčevićevu trgu i jedan u Županijskoj. Za osam je lokala bilo 13 ponuda

Ukupno 13 zainteresiranih klijenata licitiralo je za zakup četiriju lokala koje je državna administracija ponudila u zakup u samom središtu grada. O tome kako bi se problem polupraznog poslovnog dijela osječkoga korza i Trga Ante Starčevića mogao pomaknuti s mrtve točke, već smo pisali kada je tvrtka Državne nekretnine objavila natječaje za zakup poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske.

U Osijeku je u ponudi bilo ukupno osam lokala. Na korzu, odnosno u Kapucinskoj ulici, ponuđen je poslovni prostor na kućnom broju 36, a riječ je o bivšoj prodavaonici obuće Peko. Dva su lokala na Trgu Ante Starčevića, na kućnim brojevima 3 i 5. “Trojka” nije na samom trgu, prekoputa je konkatedrale, “petica” je uz hotel Central. Samim se središtem smatra i lokal u Županijskoj 11, neposredno uz zgradu Hrvatskog narodnog kazališta.

I to su četiri lokala za koje su pristigle ponude, za Trg A. Starčevića 3 i 5 po četiri, dva za Županijsku i jedan za bivši “Peko”. Nasuprot tome, za ponuđene lokale u Ružinoj 2, Hrvatske Republike 5, Radićevoj 22 i Reisnerovoj 65 nije bilo iskazanih ponuda. Iz resornog nam je ministarstva potvrđeno kako će s najboljim ponuditeljima biti sklopljeni ugovori o najmu.

Nominalno je najviša mjesečna najamnina, 13.600 kuna, ponuđena za prostor na korzu. Riječ je o 180 četvornih metara, početna je cijena zakupa bila 12.702 kune. No najbolja je cijena u odnosu prema početnoj ostvarena za lokal na Trgu A. Starčevića 5, čija je početna najmnina bila 4,5 tisuća kuna, a ponuđeno je 8,1 tisuća kuna. Riječ je o prostoru površine od 65 kvadrata. Za iznos od 8,8 tisuća novog je najmoprimca dobio lokal na broju 3, površine od gotovo 90 kvadrata.

Naposljetku, za nepune 182 kune više od početne cijene (9958 kn) novi je zakupnik došao do lokala u Županijskoj 11.

Novi najmoprimci ulaze u lokale u viđenom stanju, uredit će ih o svojem trošku, bez prava da uložena sredstava naknadno potražuju od zakupodavca. Idući će nam tjedni otkriti i tko su oni, odnosno što će nam novo ponuditi. Predložene su djelatnosti u navedenim poslovnim prostorima od ugostiteljske, trgovačke, uredske, uslužne, zanatske do proizvodnih.

Dario KUŠTRO
ZA 19 KVADRATA - 50 TISUĆA KUNA

U istom su natječaju u ponudi bili i lokali u još nekoliko hrvatskih gradova, pa tako i u Dubrovniku. U tom se slučaju jasno vidjelo što znači - lokacija. Za lokal od 19 kvadrata (!) u Starom gradu natjecalo se 29 ponuđivača, a najviša je ponuda bila 52,6 tisuća kuna za mjesečni najam. Iili pak u Zadru, na poluotoku, gdje je lokal izdan za 49 tisuća kuna. No taj je, s 30 kvadrata, ipak prostraniji od onog dubrovačkog.

8

lokala ponuđeno u najam

4

lokala ostala bez ponude

13

tisuća kuna cijena je mjesečnog najma za lokal na korzu

Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike