Regija
IZ ROBNIH ZALIHA PORUČUJU:

Nećemo odvesti kontejnere
dokle god su nekom potrebni
Objavljeno 13. ožujka, 2018.

Vezani članci

POSLJEDNJI STANOVNIK KONTEJNERSKOG NASELJA

Branitelj ne želi ići iz kontejnera dok mu država ne kupi kuću

GUNJA - Ravnateljstvo za robne zalihe Ministarstva gospodarstva do daljnjega ne namjerava iz Gunje odvesti preostale kontejnere koji su ondje dopremljeni još sredinom 2014. godine radi privremenog smještaja obitelji koje su u poplavama ostale bez svoga doma. Kao što smo izvijestili, u kontejnerskom naselju u blizini crkve ostalo je još pet kontejnera i ondje živi razvojačeni hrvatski branitelj Stjepan Lucić s nevjenčanom suprugom. Kako je pojasnio općinski načelnik Anto Gutić, on ne želi izići iz kontejnera dok mu država, odnosno Ministarstvo hrvatskih branitelja, ili netko drugi, trajno ne riješi stambeno pitanje.

- Dokle god Općina Gunja za tim kontejnerima ima potrebu, nećemo poduzimati ništa. Ugovor o korištenju postoji, a koliko znamo za kontejnerima i dalje ima potrebe, i dok nam iz Općine ne jave da ondje više nema korisnika i da im kontejneri više ne trebaju, nećemo ih preuzimati - kazao nam je pomoćnik ministrice gospodarstva Damir Juzbašić.

Troškove održavanja i režija u kontejnerskom naselju sve do proljeća 2016. plaćala je država, a onda je ta obveza prebačena na Općinu dok si razvojačeni hrvatski branitelj, koji je ondje ostao jedini stanovnik, ne pronađe drugi smještaj. Općina mu je nudila rješenje da si unajmi kuću, a oni će mu plaćati najamninu, pronalazili su mu i prikladne kuće, nudili niz opcija, ali Lucić ih je sve redom odbijao, jer želi da mu država kupi obnovljenu i uređenu kuću i pokloni mu je po sistemu ključ u ruke. Nakon što je lani preuzeo dužnost općinskog načelnika i upoznao se s financijskom situacijom Općine koja je bila u višemilijunskoj dubiozi, Gutić je odlučio da Općina više neće plaćati račune za kontejnere. Poslao je dopise HEP-u i tvrtki Iliric za najam i održavanje pokretnih WC kabina, o čemu je izvijestio i Stjepana. Račune koji su nekada iznosili više od 3000 kuna mjesečno Općina je plaćala s pozicije socijalnog programa.

- Prilikom obilaska terena posjetila me i pučka pravobraniteljica. Iskoristio sam priliku i upoznao je sa slučajem Stjepana Lucića, zamolivši ju za njeno mišljenje i savjet. Ona mi je kazala da Općina nema nikakvu zakonsku obvezu plaćati te troškove, da nas može tužiti tko hoće, ali da mi jednostavno nismo u obvezi podmirivati režijske i druge troškove u ovom slučaju - ispričao je Gutić, napomenuvši da ni jedan drugi branitelj u Gunji nije tražio ništa slično, niti je imao bilo kakve povlastice. Gutić kaže da je najmanji problem poslati dopis Ravnateljstvu za robne zalihe da dođu po preostale kontejnere, ali tada se postavlja pitanje tko dotičnom u tom slučaju treba osigurati nužni smještaj, jer ga ne mogu izbaciti na ulicu.

- Da je do sada htio izići iz kontejnera i biti podstanar u kući koju smo mu pronašli, on bi to već učinio. Nudili smo mu i da sam pronađe kuću koju želi, ali on to odbija. Jednostavno ne znamo tko je taj tko mu treba reći da mora izići iz kontejnera. On bi bio u stanju postaviti šator pred zgradom Općine i ondje boraviti. Doista teška situacija - zaključuje Gutić.

Što o svemu kažu u Ministarstvu hrvatskih branitelja i što kane poduzeti u ovom slučaju, odnosno namjeravaju li Stjepanu Luciću trajno riješiti stambeno pitanje, nismo uspjeli doznati, jer odgovor na naš upit do zaključenja ovoga broja nije stigao.M.Lešić Omerović

Račune koji su nekada iznosili i više od 3000 kuna mjesečno, Općina je plaćala s pozicije socijalnog programa

Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike