Regija
USKORO ĆE PRED GRAĐANE

Pri kraju Strategija razvoja Vinkovaca
Objavljeno 13. ožujka, 2018.

VINKOVCI - Upravni odjeli grada Vinkovaca, u suradnji s gradskom razvojnom agencijom VIA, pod paskom koordinatora Ivana Rimca, pročelnika Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Vinkovaca, privodi kraju izradu Strategije razvoja urbanog područja grada Vinkovaca. Ovaj dokument koji će se uskoro naći pred građanima važan je jer će dati smjer u kojemu vodstvo Grada i njegovi građani žele da se Vinkovci razvijaju.

- Nadam se da će za mjesec dana Strategija biti spremna za usvajanje na Gradskom vijeću. Usklađujemo je i sa Županijskom razvojnom strategijom koja je pri kraju i pred usvajanjem. Vrlo je važno što je sastavni dio tog dokumenta i akcijski plan koji jasno definira projekte, rokove, ali i osobe zadužene za provedbu planiranog. Načinili smo precizan plan gdje svatko odgovara za svoj dio posla. Strategija će uskoro biti predstavljena javnosti na e-savjetovanju, a potom ide na usvajanje – kaže Rimac.

Podsjeća kako su nekada ovakvi dokumenti bili samo popisi želja bez stvarnih rezulatata, a to se više ne bi trebalo događati. Rimac drži kako je trenutačna situacija za Vinkovce i ostvarivanje projekata vrlo povoljna jer “imamo našu Vinkovčanku, ministricu Gabrijelu Žalac, koja nam stvara okvire za financiranje naših projekata, imamo premijera i Vladu koja nam je izrazito sklona kao i Hrvatsku gospodarsku komoru s našim Vinkovčaninom na čelu, Luko Burilovićem”, kaže on. Pojašnjava kako su nam danas poznati svi dostupni izvori financiranja i poznato je koji se projekti i područja mogu financirati iz vanjskih izvora, pa je i lakše planirati razvoj.

- Tako smo i napravili akcijski plan Strategije razvoja Vinkovaca, povezujući projekte s izvorima financiranja. Svaki projekt i mjera mora imati jasan izvor financiranja i realan rok ostvarenja. Plan nam je što više javnih investicija ostvariti kroz vanjske izvore EU fondova i osigurati novac za sufinanciranje projekata i pripremu tehničke dokumentacije – objašnjava Rimac bit Stategije. Dodaje kako na taj način Grad može svoja proračunska sredstva usmjeriti na poboljšanje kvalitete života građana i uređenje infrastrukture.

Miroslav Flego

Treba im Razvojni sporazum

Vinkovci računaju na sredstva Projekta Slavonija, Baranja, Srijem “težak” 2,5 milijardi eura. Da bi se došlo do tog novca, potrebno je sklopiti Razvojni sporazum za koji valja napraviti planske dokumente politike regionalnog razvoja te usuglasiti razvojne prioritete i ciljeve za razvojno područje koje čine najmanje tri županije. Vinkovci su donekle u prednosti nad drugim gradovima, kaže Rimac, jer korisnici nekih drugih financijskih mehanizama poput ITU mehanizma za velike gradove ili za područja pogođena ratom, ne mogu se natjecati za novac iz razvojnog sporazuma.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike