Regija
ZADRUGE BJELOVARSKO-BILOGORSKE I VIROVITIČKO-PODRAVSKE ŽUPANIJE

U Slatini održan skup
međužupanijske suradnje
Objavljeno 10. ožujka, 2018.

SLATINA
U Osnovnoj školi Eugena Kumičića održan je skup međužupanijske suradnje voditelja i suradnika učeničkih zadruga podružnica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije. Na skupu je pedesetak nastavnika, voditelja i suradnika te više od 80 učenika-zadrugara razmjenjivalo iskustva i družilo se u kreativnim radionicama. S njima su bile predstavnice Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva Blanka Horvat, Đurđa Tesla i Martina Švarbić.
Nakon što su sve sudionike skupa pozdravili domaćini, ravnateljica škole Božica Majhen, voditeljica školske Učeničke zadruge Zalathnuk Đurđica Delić i gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić, održane su četiri paralelne radionice, na kojima su mladi zadrugari pokazali spretnost u izradi proizvoda za koje su se u svojim zadrugama opredijelili.
UZ škole domaćina izrađivala je ogrlice od žice i perlica, a radionicu su vodile Đurđica Delić i suradnica i suosnivačica zadruge Zdenka Moslavac. Materijal za svoje ogrlice nalaze u knjižarama i specijaliziranim prodavaonicama, a gotove proizvode prodaju kako bi učenici pribavili novac za daljnju „proizvodnju“. Najbolje  vrijeme za prodaju su blagdani i različiti sajmovi. Izrađuju također različite prirodne kreme.
Učenička zadruga Slatina Srednje škole Marka Marulića održala je radionicu izrade i prezentacije pralina Frajle Antoš, s kojima su već postigli zapažene uspjehe. Voditeljica zadruge Željka Venus održala je video-prezentaciju o pralinama, od ideje do plasiranja na tržište i pokazala različita pakiranja slastice, a da bi prezentacija bila što uvjerljivija, dvije učenice bile su odjevene u stilu mode s početka 20. stoljeća, vremena Frajle Antoš.
Voditeljica učeničke zadruge Sekvoja Osnovne škole Josipa Kozarca Tatjana Lulić Prpić sa svojim je zadrugarima pokazala izradu ukrasnog papira. Na zgužvani cvjećarski papir (gužva se da bi dobio neprirodne nabore) spužvicom se nanose akrilne boje vodeći računa o harmonijskoj i tonskoj usklađenosti, da bi ga glačalom izravnali i različitim ukrasima dovršili. To vlastiti artistički proizvod, koji služi za umatanje poklona.
Radionicu izrade ukrasnih predmeta od konca i perlica vodile su Marija Majer, Tanja Lavrnić i Mihaela Mandić iz Učeničke zadruge Čađavičke lipe OŠ „Davorin Trstenjak“ iz Čađavice. Učenici su na daščicu učvrstili nit konca, a zatim su nizanjem i uplitanjem perlica dobili nisku od koje mogu načiniti ogrlicu ili narukvicu.
Na sastanku virovitičko-podravske Podružnice Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva razgovaralo se o organizaciji županijske smotre učeničkih zadruga i problematici djelovanja zadruga, a po završetku radnog dijela skupa, veliki i mali zadrugari posjetili su Zavičajni muzej Slatine, kušaonicu pjenušca Slatinski biser u Starom podrumu i Pustaru Višnjica.Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike