Osijek
PLESNI KLUB KICK

Akrobatski rock'n'roll doživio renesansu i privlači sve više mladih
Objavljeno 9. ožujka, 2018.

Iako je još prije nekoliko desetljeća imao mnoge poklonike u Osijeku, akrobatski rock'n'roll nakon dugogodišnje stagnacije svoju je renesansu na ovim prostorima doživio tek dolaskom novih lica, odnosno iskusnih plesača koji su ljubav prema ovom energičnom sportu uspješno prenijeli na najvažniju skupinu – djecu.

Naime, za sve je zaslužan Plesni klub Kick, odnosno njegov osnivač Ivan Lazić, tridesetogodišnji plesač podrijetlom iz Slavonskog Broda, koji je 2010. pokrenuo cijelu “osječku priču” te od tada, nakon skromnih i teških početaka, konstantno niže uspjehe i uživa u radu s čak 160 mladih članova.

- Akrobatskim rock'n'rollom bavim se već 22 godine, a sve dugujem svojim počecima u Slavonskom Brodu, gdje sam uistinu “izučio zanat” - osvajao odličja, proputovao svijet i zavolio trenerski posao kroz rad s djecom, ali i njihovim roditeljima. No, zbog želje za osamostaljenjem sam se 2010. preselio u Osijek i s djevojkom osnovao Plesni klub Kick, kako bih dodatno razvio ovdašnju plesnu scenu i privukao što više mladih na rock'n'roll akrobacije - objasnio je Ivan Lazić, ističući kako Osječani isprva nisu dobro prihvatili nešto novo, nepoznato i drugačije, ali ubrzo je energija koju širi akrobatski rock'n'roll privukla mnoge znatiželjne plesače.

Plesni klub Kick tako danas, uz četiri osnovne škole u Osijeku, svoje treninge održava i diljem Osječko-baranjske županije: u Sarvašu, Čepinu, Vuki, Gorjanima, Selcima, Satnici, Andrijevcima i Vrpolju – odakle im dolazi i najmlađa članica (u dobi od četiri godine), koja već uspješno pleše u formaciji sa starijim djevojčicama.

- U posljednje vrijeme uz kvalitetu, dobili smo i na kvantiteti, jer imamo mnogo članova, pa se i na natjecanja prijavljujemo klupski, a ne pojedinačno. Naime, taj format natjecanja omogućava i najmlađim plesačima osvajanje željenih medalja, a naši stariji članovi ujedno mogu osvajati važna odličja i boriti se uz bok s najboljima u državi - pojasnio je Lazić, ponosno naglašavajući kako je Plesni klub Kick na posljednjem natjecanjima u Slavonskom Brodu te Bosni i Hercegovini imao 90 natjecatelja i osvojio mnoštvo medalja, dok je njihov seniorski par, Hana Per i Josip Jurić, osvojio drugo mjesto u ukupnom poretku Kupa RH za 2017. godinu.

Najvažnije u cijeloj priči, zaključuje Lazić, povjerenje je roditelja prema trenerima, kao i zainteresiranost djece za ovim energičnim plesom, a upravo Plesni klub Kick omogućava sve to, jer preko druženja i zanimljivih treninga malene plesače uči novim vještinama, disciplini, kao i timskom radu. M. Mandić

TRENINZI PRILAGOĐENI SVIMA

Akrobatski rock'n'roll na prvu ruku zbilja djeluje zahtjevno, a razna salta, dizanja i brzina izvođenja kod mnogih roditelja mogu izazvati strah. No, trener Ivan Lazić naglašava kako su svi treninzi uvijek prilagođeni dobnim skupinama pa može proći i desetak godina dok mladi plesač izvede neki zahtjevan pokret.

USKORO I OLIMPIJSKI SPORT?

Plesni klub Kick već 17. ožujka očekuje Kup RH, na koji se prijavilo 50-ak sudionika, dok osobno najbolje plesače planiraju dovesti i u Osijek, jer će 3. lipnja organizirati 2. Regionalno kupsko prvenstvo, na kojemu će sudjelovati više od 500 natjecatelja iz Hrvatske, BiH, te Makedonije. Uz takva “manja natjecanja” trener Lazić otkrio je kako akrobatski rock'n'roll u svijetu uživa veliku popularnost, pa se nakon predstavljanja na Svjetskim igrama u Tokiju i Singapuru, uskoro očekuje da ovaj energični ples postane i službena olimpijska disciplina.

Možda ste propustili...

OKRUGLI STOL “BRENDIRANJE RIZNICOM”

Vrijednosti za zajednicu u riznici svojevrsne utopije

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

Najčitanije iz rubrike