Osijek
MNOGO UGINULIH GOLUBOVA

Mikuška: Gradske ptice iznenadila zakasnjela zima
Objavljeno 10. ožujka, 2018.

Posljednjih nekoliko dana u različitim dijelovima grada, a posebice u užem i širem središtu, građani zamjećuju uginule golubove i vrane, ali i njihovo čudno ponašanje.

- Danas sam vidio bar četiri-pet uginulih ptica, to ne može biti dobro. Što se to događa? – javio se s pitanjem jedan zabrinuti čitatelj, dodajući kako i neki živi golubovi izgledaju jako čudno, kao da su omamljeni. Jedan je golub, kaže, zalutao u Konzum na glavnom trgu i zbunjeno stajao.

Izlaskom na teren, u razmaku od samo nekoliko desetaka metara, i mi smo naišli na nekoliko uginulih ptica – na Trgu Ante Starčevića, na terasi obližneg kafića i na Vijencu Paje Kolarića. Da smo se zaputili dalje, vjerojatno bismo ih našli i više.

Odgovor na pitanje što se to događa s gradskim pticama i imamo li razloga za brigu potražili smo na Zavodu za zoologiju pri Odjelu za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

- Nemamo nikakvo istraživanje kojim bismo dokazali da se nešto posebno događa. Međutim, znamo da je u proteklim tjednima bilo ne samo izrazito niskih temperatura nego je grad pokrio i debeo snježni pokrivač. Ta je zakasnjela zima imala velike posljedice na ptice koje žive u gradovima, jer ih je iznenadila u vrijeme kad su se već počele gnijezditi, pa su nespremno dočekale taj zimski val. Rekla bih da je u pitanju iscrpljenost kao posljedica ovih niskih temperatura i velikih hladnoća, nedostatka hrane i gniježđenja. Građani se ne trebaju zabrinjavati, nije riječ ni o kakvoj zarazi – kaže dr. sc. Alma Mikuška sa Zavoda za zoologiju. Dodaje kako je mnogim vrstama ptica već u veljači početak sezone gniježđenja.

- Bilo je toplo, pa su, primjerice, gačci, vrane i kormorani već bili na gnijezdima prije snijega, a samo gniježđenje veliki je energetski napor za ženke, koje su već tada bile u postupku parenja. Onda je došlo ovo hladno vrijeme. Jedinke koje su starije, a k tomu i iscrpljenije, kao i kod ljudi, teže podnose takve ekstremne uvjete, pa zato sada građani češće primjećuju bolesne i uginule ptice – objašnjava Mikuška. Dodaje kako je kroničan nedostatak hrane znao dovesti na hranilišta koja su građani postavljali čak i grabljivice poput škanjca mišara.

- Bilo je dovoljno da stavite jednu zelenu travku pa da se pojave ptice koje inače uopće ne dolaze u grad – kaže Mikuška.

Jasenka PEJAKOVIĆ
Možda ste propustili...

STRUČNO-ZNANSTVENA TRIBINA

100 godina dvorca Mačkamama

VELIK JE IZBOR RAJČICE, PAPRIKE, TIKVICA...

Na glavnoj tržnici vlada prava pomama za sadnicama povrća

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

Najčitanije iz rubrike