Regija
OBILJEŽENE DVIJE OBLJETNICE

Tvornica vode radi već 20, regionalni vodovod 10 godina
Objavljeno 10. ožujka, 2018.

VINKOVCI

Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o., distributer pitke vode u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji, obilježio je dvije važne obljetnice – 20 godina rada Distributivnog centra Kanovci, koji još zovu i “tvornica pitke vode”, i deset godina od puštanja u rad Regionalnog vodovoda Istočna Slavonija, gdje je do sada izgrađeno 198 kilometara vodovoda i uloženo 240 milijuna kuna.

- Ove godine obilježavamo dvije važne obljetnice. DC Kanovci je izgrađen 1997., a u rad pušten 10. ožujka 1998. i zamišljen je kao tvornica za preradu vode za grad Vinkovce. Njegovom izgradnjom prestali su problemi s količinom i kvalitetom vode za većinu stanovnika Vukovarsko-srijemske županije. Problema s vodoopskrbom danas nema ni kada su suše, a nije ih bilo ni 2014. u vrijeme poplave u županjskoj Posavini. Danas je on središnji uređaj s kojega se upravlja radom cjelokupnog regionalnog vodovoda, vodospreme Retkovci i uređaja za preradu pitke vode u Lipovcu. Sastavni dio DC-a je i interni laboratorij u kojem se izvode fizikalno-kemijske i mikrobiološke analize. Vinkovci sada imaju vodospremu koja daje veliku dozu sigurnosti u kvaliteti i vodoopskrbi. Kada je građen DC, najavljeno je kako je jedino kvalitetno rješenje za vodoopskrbu naše županije izgradnja regionalnog vodovoda. On je u rad pušten prije deset godina. Prvo je u rad puštena dionica od Sikirevaca do Vinkovaca. Voda iz Sikirevaca iznimno je kvalitetna i svi njezini parametri sukladni su Pravilniku o vodi za piće i daleko iznad zadanih, odnosno zakonskih – rekao je Dražen Milinković, direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije d.o.o., dodajući kako trenutno oko 100.000 stanovnika dobiva vodu iz regionalnog vodovoda.

VVK d.o.o. upravlja i radom DC Kanovci u Vinkovcima, DC Barbine Lipovac, vodospremom u Retkovcima, procrpnicom u Drenovcima, uređajem za preradu vode DC Barbine Lipovac te dvjema klornim stanicama u Cerni i Rokovcima, a isporučuje i vodu drugim isporučiteljima: Komunalac Županja, Gunjanska čistoća Gunja, Drenovci d.o.o i Vodovod Slavonski Brod.

Župan vukovarsko-srijemski i nekadašnji direktor VVK-a, Božo Galić, podsjetio je kako je bilo vremena kada bi Vinkovci i druga mjesta ostajali bez vode, pa je izgradnja regionalnog vodovoda i “tvornice vode” bila nužnost, a Marko Širac, nekadašnji derektor Hrvatskih voda koji je položio kamen temeljac Distribucijskog centra Kanovci, prisjetio se vremena prije 20 godina kada se počeo graditi Distribucijski centar.

Ovom prigodom održan je i stručni skup o važnosti regionalnog vodovoda istočne Slavonije za vodoopskrbni sustav Vukovarsko-srijemske županije, gdje su predavači bili Dragutin Mihelčić i Luka Jelić iz tvrtke Hidroprojekt-ing iz Zagreba, koja je izradila idejno rješenje regionalnog vodovoda, te Božo Galić i Dražen Milinković, bivši i sadašnji direktori VVK-a.

Miroslav FLEGO

100

tisuća stanovnika trenutačno dobiva vodu iz regionalnog vodovoda

Voda za DEST godina vrijedna kao nafta

- Hrvatski su građani sretnici što imaju dovoljno količine vode, ali te količine vode nisu ravnomjerno rapoređene u odnosu prema rasporedu gradova i mjesta gdje ljudi žive. Prema vodi se odnosimo tako da smo sigurni da je imamo dovoljno, međutim to nije sasvim tako. Vodu treba cijeniti, ona je izvor života i ono što je danas nafta, za deset godina bit će voda. Nema je ni u Europi, ni u svijetu, a Hrvatska je treća po količinama vode – rekao je Marko Širac.

Možda ste propustili...

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

NASTAVAK DRŽAVNOG LIDRANA - DOMAĆIN VINKOVAČKA GIMNAZIJA

Svoje umijeće u literarnom, dramskom i novinarskom radu pokazuju srednjoškolci

Najčitanije iz rubrike