Osijek
ZIMA POKAZALA ZUBE, ALI SLIJEDI VELIKA PROMJENA

U samo tjedan dana od -15 do nevjerojatnih +20 Celzijevih stupnjeva!
Objavljeno 28. veljače, 2018.
Već za tjedan dana mogli bismo hodati u kratkim rukavima!

Kada smo već pomislili da ove godine neće biti prave zime, zahvatio nas je pravi ledeni val koji je stvorio brojne probleme. No to će biti kratkog daha jer, prema prognozama, već za tjedan dana mogli bismo hodati u kratkim rukavima! Nije šala, jer već sada je na meteorološkim kartama vidljivo kako će u Osijeku biti najhladnije u četvrtak, 1. ožujka (-15 Celzijevih stupnjeva), a već za tjedan dana, 8. ožujka najviša dnevna temperatura bit će +20 stupnjeva, što je razlika od čak 35 stupnjeva! No do tada će sve službe imati pune ruke posla s ekstremnim zimskim uvjetima, pa je tako bilo i jučer.

Gotovo sve vanjske ekipe Unikoma, Elektromodula, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Osječko-baranjske županije, ali i volonteri Crvenog križa jučer su u ranim jutarnjim satima izišli na ulice. Djelatnici Unikoma čistili su snijeg s pločnika i cesta, “elektromodulovci” s parkirališta, liječnici su se brinuli za ozlijeđene sugrađane, a starijima i nemoćnima pomagali su volonteri. Zimski su uvjeti na kraju veljače ujedinili službe i građane.

- Danas (utorak, nap. a.) tijekom dana nekoliko je starijih osoba na području Osijeka, ali i županijskom području koje pokrivamo, zbog ledenih površina zadobilo lomove kukova, ruku i nogu. Kako su se svi lomovi događali na otvorenom prostoru, očito je da se građani, prema riječima mr. Ide Parčetić-Kostelac, dr. med., zamjenice ravnateljice županijskog ZHM-a, nisu pridržavali uputa da što manje borave na otvorenom.

- Bilo je leda na koji je pao snijeg, i to je zavaralo građane da površine nisu skliske. Inače, imali smo brojne telefonske pozive gdje su građani tražili savjete, a to su bili uglavnom kronični bolesnici i osobe koje imaju poteškoća s visokim krvnim tlakom – pojasnila je dr. Parčetić-Kostelac, dodajući da nije bilo povećanih slučajeva srčanih ni moždanih udara kao što se to dogodilo u danima prije nego što je pao snijeg.

Snijeg su, kako doznajemo od Steve Anetića, pomoćnika direktora Unikoma, djelatnici čistili još od pretprošle noći, a pješačke su površine posute posebnim materijalom. Nakon male stanke sredinom dana, u večernjim satima ponovo je krenulo čišćenje, i to ne samo pločnika nego i cesta. Voditelj RJ Graditeljstvo Unikoma Mario Mišetić kaže kako su njihove ekipe izišle na teren još u ponedjeljak oko 16 sati i čistili su ceste sve do jučer u 10.

- Nakon što prođu ralice, opet krećemo s 'kozmetičkim' čišćenjem cesta i pratimo prognozu. U večernjim satima ponovo ćemo posipati sol i količina ima dovoljno – rekao je Mišetić, dodajući kako smatra da bi vrlo niske temperature trebale spriječiti pojavu ledene kiše. Kako bilo, u Unikomu su spremni i na to, uz dovoljne količine soli za ceste. Čišćenje parkirališta jučer nisu prekidali ni djelatnici Elektromodula. Direktorica Ana Kocelj pojasnila je da kontrolori čiste ručno, no tvrtka je unajmila malu ralicu koja će, za razliku od kontrolora koji rade danju, raditi noću.

- Kad je u pitanju naplata parkiranja, to je i dalje obveza građana, no kako su kontrolori na terenu i čiste, vozači ne mogu dobiti dnevnu kartu – dodala je Kocelj. U GPP-u, pak, poručuju da većih zastoja nije bilo, a oni koji su se i dogodili nisu uvjetovani snijegom, već općenito situacijom na cesti. Od prve do posljednje stanice - kaže voditeljica marketinga Sanja Mršo - kašnjenje je trajalo oko pet minuta.

Osim u službi prohodnosti, u Osijeku je na terenu i služba humanosti. Naime, Gradsko društvo Crvenog križa Osijek poziva sve socijalno ugrožene građane da se jave ako im je potrebna debela (zimska) rabljena odjeća i obuća ili pak posteljina i deke. Osim toga, volonteri su spremni i u slučaju kakvih intervencija, no ravnatelj GD-a Crvenog križa Osijek Denis Ćosić kaže kako do sada nije bilo ni jednog zahtjeva građana za pomoć. “Naši vozači korisnicima svakodnevno dostavljaju tople obroke i stoje na raspolaganju ako je što potrebno”, poručio je Ćosić.

- Za sada potrebe za dekama ili kakvom drugom pomoći nema ni u Domu sv. Vinka, no ondje nude pomoć ako netko treba krov nad glavom, odnosno prenoćište. Ravnatelj osječkog Caritasa, vlč. Drago Tukara pojašnjava da su četiri ležaja slobodna za izvanredne situacije, no za sada se nitko nije obratio za pomoć.

- Što se tiče broja korisnika, imamo ih koliko i prije, i broj se nije povećavao. Spremni smo otvoriti vrata komu treba – rekao je vlč. Tukara.

Marija MIHELIĆ
Savjet liječnika: Starije osobe neka nipošto ne čiste snijeg!

Kako se temperature neće bitno mijenjati ni danas (srijeda), a posebice u četvrtak, kad se u jutarnjim satima očekuje čak -15 stupnjeva, dr. Parčetić-Kostelac upozorava starije građane da nipošto ne čiste snijeg!

- Nakon fizičkog napora vrlo su česti infarkti sa smrtnim ishodom, pa starija populacija treba o tome voditi računa. Neka zamole mlađeg člana obitelji, susjeda ili prijatelja da im nabave što im je potrebno, uzmu potrebne lijekove. Preporučila bih i češće korištenje taksislužbe onima koji teže dolaze do autobusnih i tramvajskih stajališta, a za bilo kakve hitne intervencije mogu se javiti - poručuje zamjenica ravnateljice županijskog ZHM-a.

lomovi

NEKOLIKO JE OSOBA ZATRAŽILO POMOĆ NA HITNOJ

Možda ste propustili...

KONFERENCIJA O ENERGETSKOJ OBNOVI

Kreće obnova osječkog Doma za stare i nemoćne

TRAŽI SE KUPAC ZA “SECESIJSKI BOMBON”

Vlada dopustila KBC-u Osijek prodaju Ville Batory

PATER ARTURO SOSA U ISUSOVAČKOJ GIMNAZIJI

800 jezuitskih škola u svijetu