Regija
VUKOVAR KUPIO PARCELU BOROVA

Bez investicije Borovo bi išlo u blokadu i stečaj?!
Objavljeno 24. veljače, 2018.

VUKOVAR

Grad Vukovar kupio je od tvrtke Borovo parcelu veličine 69 hektara, vrijednu nešto više od 36,3 milijuna kuna. U povodu toga održana je konferencija za novinare na kojoj je gradonačelnik Ivan Penava naglasio kako je riječ o izuzetno strateški atraktivnoj parceli u Vukovaru namijenjenoj gospodarskoj djelatnosti.

26 posto proračuna

- Ovim potezom otvaramo nove gospodarske perspektive, poglavito iz prizme potencijalnih ulagača koji zahtijevaju veće građevinske površine kako bi mogli graditi pogone. Bilo je investitora koji su u nedostatku dovoljno velikih površina usmjeravali investicije u zemlje u okruženju i tu prije svega mislim na tvrtku Biodizel. Do realizacije je došlo zahvaljujući povećanju proračuna Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara za 20 milijuna kuna, a na moju, i inicijativu Grada Vukovara, Upravno vijeće Fonda odlučilo je iskoristiti novac za kupnju ove parcele. Vrijednost investicije iznosi 26 posto proračuna Grada za ovu godinu. Mogli smo taj novac uložiti u ceste, različite socijalne mjere i populistički se ponašati, ali odlučili smo se za dugoročan i kvalitetan strateški pristup koji će gradu donijeti pomake - rekao je Penava.

Parcela je s jedne strane okružena rijekom Dunavom, a s ostalih državnom cestom. Kroz nju prolazi međunarodna linija željezničke pruge. Sukladno interesima potencijalnih investitora, radit će se na infrastrukturi.

- Za razvojni potencijal Vukovara važno je privlačenje investitora, a tvrtki Borovo omogućili smo da dođe do potrebnih sredstava. Ona je važan gospodarski subjekt za Vukovar i učinit ćemo sve što je potrebno kako bismo osigurali opstanak i perspektivu tvrtke - poručio je Penava.

Posao za još 30 radnika

Gordana Odor, predsjednica Uprave Borova, ponovila je kako je nova uprava zatekla dug od 100 milijuna kuna, pa su prema hitnom postupku morali ići u plan financijskog restrukturiranja koje je u završnoj fazi. Navela je kako je zemljište koje je Grad kupio neoperativniji dio imovine i nisu ga namjeravali koristiti te im je njegova prodaja dao vjetar u leđa.

- Bez ovoga bismo financijsko restrukturiranje jako teško proveli. U prvoj smo fazi s financijskim istitucijama i bankama morali odraditi standstill aranžman kako bismo odgodili naplatu dospjelih potraživanja. Takvi aranžmani ne mogu trajati unedogled i moralo se tražiti, uz državu kao vlasnika, dodatno rješenje problema. Financijsko restrukturiranje za nas znači otplaćivanje obveza dospjelih iz predstečajne nagodbe i refinanciranje dugova koji su dospjeli od strane HBOR-a u visini 47 milijuna kuna. Većinu sredstava u prvoj godini iskoristit ćemo za pokrivanje obveza prema financijskim institucijama da ne bismo završili u blokadi koja bi automatizmom značila stečaj tvrtke. Vjerovnicima ćemo isplatiti dio dospjelih obveza, a dio novca koristit ćemo kao obrtna sredstva za redovito održavanje proizvodnje i pripremu nove kolekcije - pojasnila je Odor.

Dodala je kako će povećati efikasnost proizvodnje otklanjanjem uskog grla u fazi šivanja, te zaposliti 30 novih radnika. Većina će ih doći iz poduzeća Aktiv obuća koje krajem veljače gasi proizvodnju u Vukovaru.

Dragana KORPOŠ
Ima još potencijalnih ulagača

Penava je rekao kako je za tu parcelu (bio) zainteresiran Darko Pervan. “Vodimo i dalje pregovore s Vladom i Pervanom, očekuje nas još nekoliko sastanaka na tu temu, a onda ćemo upoznati javnost jesmo li nešto uspjeli dogovoriti. Ima još potencijalnih ulagača koji pretendiraju na možebitne kvote drvne sirovine koje nastojimo dobiti i uglavnom svi gledaju tu parcelu, jer su im za pokretanje posla nužne velike površine zemljišta”, naveo je Penava.

vrijednost

PARCELA STOJI 36,3 MILIJUNA KUNA

100

milijuna kuna duga zatekla je nova uprava Borova, ustvrdila je Gordana Odor

Većina novozaposlenih radnika doći će iz Aktiv obuće, koaj se gasi krajem veljače

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike