Novosti
ROK ISTJEČE 28. VELJAČE

Porez moraju prijaviti i oni koji su trgovali lani kriptovalutama
Objavljeno 21. veljače, 2018.

Veljača je nekad bila mjesec u kojem su se masovno podnosile porezne prijave na dohodak ostvaren u prethodnoj godini. Svojevremeno je, naime, država omogućivala cijeli niz olakšica na osnovi kojih se moglo ostvariti pravo na povrat poreza, no one su se s godinama smanjivale.

Uobičajilo se na nacionalnoj razini da porezne prijave podnese oko 700 tisuća obveznika, u Osječko-baranjskoj županiji oko 160 tisuća, a u Osijeku 40 tisuća poreznih obveznika. Međutim, od 2016. godine obveznici više nisu ni fizički morali dolaziti u porezne urede - na temelju evidencija i podataka kojima raspolaže, Porezna uprava od tada utvrđuje godišnji dohodak te razliku poreza na dohodak za uplatu ili za povrat. Tako se nastavlja i ove godine. Porezna uprava do 30. lipnja poreznim će obveznicima dostaviti privremeno porezno rješenje o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak te o razlici za uplatu ili povrat poreza.

No od 2016. obveznici su prijave poreza, također do kraja veljače, sukladno sa Zakonom o porezu na dohodak, svi oni koji su tijekom godine trgovali dionicama ili udjelima u fondovima, u Hrvatskoj i inozemstvu. Porez se plaća na dobitke od ulaganja u otvorene investicijske fondove u protekloj, 2017. godini, po stopi od 12 posto, uz pripadajući prirez.

Tri su uvjeta koja definiraju obvezu plaćanja poreza - ako je ulagač udjele kupio nakon 1. siječnja 2016., kada je i uvedeno oporezivanje kapitalne dobiti, potom ako je to ulaganje trajalo kraće od dvije godine odnosno ako je u tom roku ulagač otkupio udjele u otvorenim investicijskim fondovima. Porez se plaća ako je kapitalna dobit bila veća od 112 kuna.

Predstavnici društava za upravljanje investicijskim fondovima procjenjuju kako je 80 tisuća njihovih ulagača u obvezi platiti porez, a, prema podatcima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, dionicama je u 2017. trgovalo oko 20 tisuća fizičkih osoba. Prema tumačenjima poreznih savjetnika - obveznici poreza su i ulagači na Forex tržištu, a Porezna uprava dala je mišljenje prema kojem porez na kapitalnu dobit trebaju platiti i svi koji su ostvarili zaradu od trgovanja kriptovalutama. Ne postoje službeni podatci o broju hrvatskih ulagača u bitcoin i druge kriptovalute, a u medijima su spominjana istraživanja koja govore o 25.000 ulagača u bitcoin iz Hrvatske.

No, za razliku od klasične prijave povrata poreza, ovdje obveznici i dalje trebaju sami prijaviti i platiti porez na kapitalnu dobit. Potrebno je popuniti obrazac JOPPD, kao i obrazac nRPO (ako prvi put prijavljuju dohodak od kapitala iz inozemstva), te treba znati broj računa za uplatu poreza (porez na kapitalnu dobit uplaćuje se u korist računa grada/općine prema prebivalištu poreznog obveznika). Prema anketi koju je proveo portal kapitalnadobit.hr, a na koju je odgovorilo 3505 ljudi, 77 posto ispitanika ne zna kako se taj porez prijavljuje.

Novčanom kaznom od dvije do 20 tisuća kuna kaznit će se obveznik ako ne uplati ili uplati manji porez na dohodak od kapitala. D.Kuštro

77

posto građana ne zna kako se prijavljuje porez na kapitalnu dobit

Možda ste propustili...

BRAČNI PAR RASPUDIĆ NAVODNO NAPUSTIO STRANKU

Sastavljanje lista za europske izbore izazvalo raskol u Mostu?

DIREKTIVA BITNA ZA SVE POTROŠAČE U EUROPSKOJ UNIJI

Nova pravila EU-a jamče pravo na popravak kućanskih uređaja

SLOVENSKI PREMIJER

Golob vjeruje u Plenkovića

Najčitanije iz rubrike