Regija
NOVI SUSTAV ODVOZA OTPADA

Svima četiri kante, tko bude razvrstavao, plaćat će manje
Objavljeno 15. veljače, 2018.

ĐAKOVO - Gradsko vijeće Đakova na svojoj je posljednjoj sjednici usvojilo Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada kao i točke koje se uz to vežu. Riječ je o novom sustavu odvoza i naplate koji treba zaživjeti najkasnije do 1. studenoga ove godine. Što sve podrazumijeva pojasnio nam je direktor gradskog komunalnog poduzeća Univerzal Stjepan Ripić, prethodno pojasnivši građanima razlog zbog čega još nisu dobili uplatnice za odvoz otpada.

- Računi se ovih dana tiskaju, trebali bi najkasnije u petak krenuti u distribuciju. Građani će dobiti račune za tri mjeseca, iznosi će biti neizmijenjeni, a dospijeće prvog računa bit će na kraju ovog mjeseca, tako da se građani ne moraju brinuti da će na bilo kakav način biti oštećeni u pogledu kamata ili slično. Cijena ostaje ista, i to se neće mijenjati dok se ne počne primjenjivati nova uredba i novi cjenik, kao što piše u odluci. Tek onoga trenutka kad se budu stekli tehnički uvjeti, ići će novi obračun, a rok je do 1. studenoga, tako je zakonodavac odredio. Mi ćemo nastojati zbog nas samih da što prije uredimo sustav i građanima pružimo uslugu kako je zakonom propisana - kaže Ripić. Dodaje i kako će voditi računa o tome da je s jedne strane uključena socijalna komponenta, a s druge strane oni koji budu razvrstavali smeće, plaćat će znatno manje račune.

- To je novi proces gdje mi moramo voditi računa o budućnosti, da se zaokruži cijela priča, u konačnici da se i sav skupljeni otpad razvrsta i u najvećoj mjeri ponovno stavi u funkciju - napominje Ripić.

Prema novom sustavu građani će imati na raspolaganju četiri kante - kao i do sada zelenu za miješani komunalni otpad, plavu za papir, žutu za plastiku te smeđu za biorazgradivi otpad.

- U Odluci je definirana minimalna usluga, što znači da će minimalno četiri puta mjesečno biti ponuđena mogućnost odvoza biorazgradivog otpada, dva puta miješanog komunalnog otpada i jednom mjesečno papira i plastike. S tim da ćemo uvesti minimalno jednom godišnje odvoz glomaznog otpada do tri kubika, na usluzi u prigradskim naseljima bit će mobilna reciklažna dvorišta gdje će se moći odložiti staklo, metal i drugo. Ta je usluga u fiksnoj cijeni minimalne usluge - kaže Ripić. Napominje kako će na računu biti iskazana cijena minimalne usluge i cijena varijabilnog dijela koji će biti obračunat na temelju broja odvoza miješanog komunalnog otpada.

Građani će o svemu biti na vrijeme informirani, provest će se medijska kampanja koja će ne samo informirati nego i educirati građanstvo na koji način pristupiti ovom projektu. U ovom trenutku građani na raspolaganju imaju zelenu, plavu i žuto-plavu kantu.

- Ići ćemo u nabavu žutih i plavih kanti ako budu bile deficitarne i svakako novih smeđih kanti koje se moraju nabaviti da bi se usluga u stopostotonoj mjeri mogla pružiti. Plan je i obnoviti vozni park, s obzirom na to da ćemo imati nove usluge, veći broj ophodnji. Dakako da ćemo imati potrebe za više vozila i angažmanom više ljudi na ovim poslovima, no i povećane troškove - kaže Ripić.

Univerzal u suradnji s Gradom Đakovom radi model i strategiju na koji način osigurati sredstva.

- Tu su uključeni Fond i ministarstva, a sada ostaje samo vidjeti koju će nam oni dinamiku odrediti kako bi u danom vremensku odradili sav zadani posao; od natječaja, javnih nabava do svega ostalog, da bude što kvalitetnije i što transparentnije odrađeno - pojašnjava direktor Ripić.M.Muškić

Čipirat će se zelena kanta

“Kako je i sama Uredba doživjela niz modifikacija dok nije javno stupila na snagu, tako smo i mi, iako smo prethodno planirali sve kante obilježiti čipovima, odlučili čipirati zelenu, jer ona je jedinica za obračun”, kaže Ripić.

Možda ste propustili...

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike