Osijek
DJEČJI ODJEL GISKO-A

“Mano i Dado” najposuđivanija slikovnica u prošloj godini!
Objavljeno 12. veljače, 2018.

Nakon što smo vam donijeli top-liste najposuđivanijih domaćih i stranih autora Posudbenog odjela Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek u protekloj, 2017. godini, donosimo vam i top-listu dječjih naslova koji su naše najmlađe uspavljivali, nasmijavali, razvijali njihovu maštu i kreativnost, učili ih o ljubavi, prijateljstvu, poštovanju, ali ih i držali u neizvjesnosti.

Najveći hit među najmlađima bile su simpatične mišje pustolovine dvaju najboljih prijatelja koji zajedno otkrivaju svijet, pretočene u slikovnicu “Mano i Dado” austrijskog pisca i ilustratora Erwina Mosera. Tu slikovnicu djeca su posudila čak 109 puta. Riječ je o poticajnom štivu za razvoj čitanja koje se preporučuje početnicima. A kako potaknuti djecu da čitaju i na koji način kod njih pobuditi zanimanje za knjigu, govori Suzana Biglbauer, koordinatorica pedagoško-animacijskih aktivnosti Odjela za rad s djecom i mladima u GISKO-u.

- Za razvoj čitanja od ključne je važnosti stvaranje poticajne čitateljske okoline od naranije dobi. U tome se ističu knjižnice, čija je ključna uloga opismenjavanje djece od najranije dobi i razvijanje čitateljskih navika. GISKO, kao i svaka knjižnica, svojim uslugama i programima pomaže, usmjerava i upućuje djecu i odrasle kako da to čine. Kako bismo u djeteta od najranije dobi potaknuli razvoj rane pismenosti te zanimanje za knjigu i čitanje, važno je da dijete ima model odrasloga koji i sam čita, da je okružen raznovrsnim čitateljskim i pisanim materijalima, da redovito posjećuje knjižnicu, da se zajedno s roditeljima uključuje u knjižnične programe... - objašnjava Biglabauer. Jako je važno, kaže, znati i prepoznati kvalitetnu knjigu, slikovnicu. Upravo u tome pomažu knjižničari te Hrvatsko knjižničarsko društvo, koje na svojim internetskim stranicama svake godine objavljuje popis kvalitetnih slikovnica i knjiga za djecu, mlade i roditelje domaćih i stranih autora pod nazivom “Top lista najkvalitetnijih slikovnica i knjiga za djecu, mladež i roditelje”.

- Knjižničari kao stručnjaci i poznavatelji kvalitetne građe imaju ulogu informirati, promicati i obrazovati svoje korisnike, reći im koja je građa kvalitetna i na što trebaju obratiti pažnju pri odabiru građe, što je posebno važno kada je riječ o djeci. Naša je uloga, osim kulturne djelatnosti, i odgojna – ističe Biglbauer. Sve lošija demografska slika i iseljavanja, iako se nisu odrazili na broj korisnika, itekako jesu na povećano zanimanje onih starijih za tzv. dječje rječnike stranih jezika.

- Primjećujemo sve više odraslih korisnika koji posuđuju slikovne početničke rječnike njemačkog i švedskog jezika - kaže naša sugovornica.

Na Odjelu za rad s djecom i mladima, uz sudjelovanje u brojnim edukativnim i zabavnih aktivnostima poput različitih kreativnih radionica, festivala, susreta s autorima i ilustratorima, korisnici mogu čitati slikovnice i knjige za djecu, mlade, roditelje i odrasle koji rade s djecom, posuditi ih, istraživati enciklopedije, leksikone i raznu drugu referentnu građu, prelistavati časopise, igrati se, družiti se starim prijateljima i steći nove.

Jasenka PEJAKOVIĆ
TOP-LJESTVICA NASLOVA ZA DJECU U 2017.

1. MANO I DADO (MOSER, ERWIN) - 109 posudbi

2. LIJEVO SMETALO (KINNEY, JEFF) - 96 posudbi

3. SAFARI DUHA (BUČEVIĆ BAŠIĆ, ANA) - 91 posudba

4. DARCY BURDOCK (DOCKRILL, LAURA) - 88 posudbi

5. HARRY POTTER I UKLETO DIJETE (THORNE, JACK) - 86 posudbi

6. SNJEŽNA GROZNICA (KINNEY, JEFF) - 86 posudbi

7. PACIJENT ŠNJOFKO (HIGGINSON, SHEILA SWEENY)- 78 posudbi

8. KRADLJIVICA KNJIGA (ZUSAK, MARKUS) - 76 posudbi

9. TOM GATES – MOJ SAVRŠENI SVIJET (PICHON, LIZ)- 76 posudbi

10. IZNENAĐENJE ZA KARLA (BERNER ROTRAUT, SUSANNE) - 67 posudbi

AKTIVNOSTI U VELJAČI

PONEDJELJAK

l Igrodan (17.30 – 19)

UTORAK

l Kreativni kutić (11 – 12.30); Rukotovorine (17.30 – 19)

SRIJEDA

l Prstići pričaju - za djecu od 0 do 3 godine (11 – 11.30); Vrijeme za priču (17.30 – 19)

U povodu Međunarodnog dana darivanja knjiga u GISKO-u prikupljaju knjige i slikovnice za potrebite škole

Možda ste propustili...

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike