Regija
OKOLIŠ DVORCA PEJAČEVIĆ BIT ĆE TURISTIČKI MAMAC

Most ljubavi, zrcala, glazbeni most, velika fontana, drvoredi
Objavljeno 10. veljače, 2018.

VIROVITICA

Dvorac Pejačević u Virovitici i njegov okoliš u svom novom ruhu donijet će nove atraktivne sadržaje. U Integriranom razvojnom projektu “5 do 12 za Dvorac”, vrijednom 81.439.871 kunu, od kojih 66.659.100 sufinancira Europska unija, stoji niz podataka o tome što će sve činiti taj dio Virovitice. Javnosti je poznato da Virovitica dobiva nove drvene mostove u parku, no svaki od njih ima svoju priču. Posjetitelji će moći uživati u mostu ljubavi ili mostu mladenaca, sa staklenom ogradom, na kojemu će, primjerice, nakon vjenčanja moći snimiti fotografiju za pamćenje. To je most koji će biti izgrađen u parku prema župnoj crkvi sv. Roka. Na mostu prema Robnoj kući prolaznici će imati prilike proći kroz tzv. portal, drveni most koji oblikom podsjeća na vrata i simbolično spaja staru i novu Viroviticu. Park dobiva i glazbeni most, koji će biti izgrađen prema Katoličkoj klasičnoj gimnaziji, a gdje će u budućnosti biti Glazbena škola. Zahvaljujući posebnom dizajnu mosta, prolaznici će hodanjem stvarati zvukove. Most zrcala, u kombinaciji stakla i drva, omogućit će posjetiteljima zabavu uz posebnu percepciju ogledalima. Gimnazijski most će imati pak velike klupe za sjedenje i na njemu se očekuje mnoštvo prolaznika i onih koji žele uživati na otvorenom.

– Cijela priča oko dvorca i parka je zaokružena. Svaki detalj ima smisao, svaka biljka i sadržaj pomno su odabrani. Cilj nam je od ove lokacije napraviti pravi turistički proizvod, dohodovan i zanimljiv, koji će privlačiti ljude u Viroviticu – kaže voditeljica projekta Đurđica Aragović.

Cijeli novi park bit će pun drvoreda, grmlja, ukrasnog raslinja. Bit će posađeno 131 novo stablo, od kojih su crveni kesten, smreka, brijest, lipa i močvarni čempres samo neke od čak 30 vrsta drveća koja će posjetiteljima nuditi hlad. Drveće koje će biti posađeno već je formirano, određene visine i širine, pa će se pravi dojam mladog parka steći već prvog dana sadnje. Ljubitelji ekologije radovat će se činjenici što će područje parka i perivoja krasiti i 20 vrsta grmova, raspoređenih duž parka i šetališta te oko dvorca. Prostor ispred Gimnazije postat će nova gradska špica, na kojoj će se ubuduće održavati sve gradske manifestacije. Ondje će biti prostor za kućice ugostitelja, programe udruga i klubova, mlade. U parku će uživati i najmlađi s roditeljima, na novim i modernim igralištima. Ljubitelji kulture moći će uživati u čak tri arheološka nalazišta u parku - sjeveroistočnoj kuli, zapadnom ulazu u utvrdu i jugoistočnom bedemu utvrde.

Vladimir GRGURIĆ
FILMOVI NA VODENOM ZIDU, KLIZALIŠTE

Još dva detalja zasigurno će biti atrakcija svima koji posjete Virovitice, a posebno građanima središta Virovitičko-podravske županije.

Virovitica će, naime, dobiti i rijetku fontanu, velikih dimenzija, 30 x 10 metara, a koja će imati različitu svrhu. Osim svjetlosnih imat će i mogućnost glazbenih efekata, a na njoj će se, kaže Đurđica Aragović, na tzv. vodenom zidu moći gledati i filmovi.

– Što se tiče fontane, trenutno smo u postupku javne nabave, koji je pred završetkom. Raduje me što ima mnogo zainteresiranih za ovaj projekt. Budući da je riječ o investiciji od gotovo četiri milijuna kuna, fontanu ove vrste možemo si priuštiti samo uz pomoć Europske unije, koja u projektu sudjeluje s 85 posto - kaže Aragović te dodaje kako je drugo iznenađenje klizalište, koje bi svoje mjesto trebalo imati iza zgrade Državnog arhiva, a tu je riječ o novom projektu koji Grad Virovitica planira prijaviti s mađarskim partnerima.

Na mostu prema Robnoj kući bit će . portal, koji simbolično spaja staru i novu Viroviticu

Zahvaljujući posebnom dizajnu glazbenog mosta, prolaznici će hodanjem stvarati zvukove

131

stablo bit će posađeno, 30 vrsta već formiranog drveća posjetiteljima će nuditi hlad

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA OCJENJIVANJU 30 UZORAKA KOBASICE

Ivica Bušljeta proglašen je šampionom 10. Kobasijade

2

PRIRODA, KULTURNE ZNAMENITOSTI I MANIFESTACIJE RAZLOG ZA TURISTIČKI DOLAZAK

U Miholjcu tridesetak manifestacija

3

VESELO NA ULICAMA

Održano šesto Pokladno jahanje Bistrinci - Belišće