Regija
HUMANITARAC VANJA SMOJVER (52)

Svojom krvlju spasio djevojku u Singapuru i novorođenče u Rijeci
Objavljeno 6. veljače, 2018.

ORAHOVICA

Oni su samozatajni heroji o kojima se ne snimaju filmovi, rijetko su medijski eksponirani, ne žele ni novac ni vlast, i zapravo malo tko zna koliko su života spasili. Riječ je o darovateljima krvi, čiji je jedini cilj nekome pomoći, svjedno koje nacije, vjere, političkog uvjerenja... No priča darovatelja krvi Vanje Smojvera (52) iz Malog Rastovca, u općini Crnac, blizu Orahovice, ipak ima filmskih elemenata.

Vanja je darovao krv više od stotinu puta, a sve je počelo hitnim slučajem ni manje ni više nego u - Singapuru. Naime, Vanja je podrijetlom iz Rijeke i prvi mu je posao bio posao pomorca.

Pomorac sa 16 godina

- Sa samo 16 godina počeo sam raditi kao pomorac. Plovili smo svuda po svijetu i tako se našli u Singapuru. Dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna djevojka završila s teškim ozljedama opasnim za život i hitno je trebala krv. Traženi su dobrovoljci koji bi dali krv i budući da je moja krvna grupa odgovarala, ni sekunde nisam dvojio i odmah sam pristao pomoći. Djevojka je spašena, a ja najsretniji na svijetu. Tako sam zapravo počeo davati krv, od napunjenih 18 godina u Rijeci sam bio redovan darovatelj i evo do danas – priča Vanja, koji je u Slavoniju došao za srcem - oženio se Slavonkom i završio u malom selu slikovita naziva, Malom Rastovcu.

Sjeća se Vanja i događaja u Rijeci, kada je svojom krvlju spasio život novorođenčetu.

- Bilo je to uobičajeno darovanje krvi u Rijeci i ja sam došao na redovno mjesto akcije. Čim sam došao na vrata, rekli su mi da hitno odem u rodilište, ni zašto ni kako. Došavši u riječko rodilište, poslali su me odmah na transfuzijski odjel, gdje sam sve saznao. Naime, mala djevojčica rođena je s leukemijom i trebala je hitnu zamjenu kompletne krvi u tijelu. Bez imalo razmišljanja odmah sam legao na krevet i transfuzija je bila izravna, dakle iz mene u nju. Trajalo je to nekoliko sati - prisjeća se Vanja.

Sonja ga zove “brate”

- Sve je prošlo u najboljem redu, djevojčica je preživjela i danas je zdrava i sretna. Zove se Sonja, ima 21 godinu i živi u Zagrebu. Redovno se čujemo i ponekad vidimo, a ono što me najviše veseli jest da me zove “brate”. Pa mi i jesmo sada obitelj – priča Vanja, koji se nakon dolaska u Slavoniju odmah aktivno uključio u Crveni križ te Dobrovoljno vatrogasno društvo Veliki Rastovac. Vanja je i dragovoljac Domovinskog rata.

- Osnovni moto mog života je pomoći onome kome je to potrebno. Zato sam se aktivno uključio u Crveni križ i vatrogastvo, a Domovinski rat je svetinja, to se za Domovinu moralo učiniti. Mi davatelji ljudi smo koji pomažu, najsretniji smo kada znamo da svojom krvlju spašavamo živote, a zapravo je nekome tko ne daje krv teško to opisati. Nevjerojatan je to osjećaj, sam sebi si velik, duša je puna i ne treba ti ništa drugo. Pozivam sve zdrave ljude koji to mogu da daruju krv jer nikad ne znaš kome tvoja krv može pomoći – kaže ovaj veliki humanitarac.

Vladimir GRGURIĆ
Ima mladih, srce mi je puno

Na nedavnoj svečanosti darovatelja krvi Crvenog križa Orahovica, čiji je Vanja dugogodišnji član, upravo je on bio jedan od onih koji su uručivali nagrade. Vanje je dobio zadatak podijeliti nagrade darovateljima početnicima.

- Nisam mogao dobiti bolju ulogu. Uručivao sam plakete mladim ljudima koji su darovali krv jednom do pet puta i kada vidim da ih ima, srce mi je puno. Možda sam i ja njima neki uzor, daj Bože, ali važno je da su ovdje, da daruju krv – zaključio je Vanja Smojver.

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

UGODAN POSJET STUDENCU U LADIMIREVCIMA

Kada skoknu do svoje trgovine, ni kuću ne zaključavaju!

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

Najčitanije iz rubrike