Regija
VINKOVAČKI SDP:

Zašto gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić obmanjuje javnost?
Objavljeno 3. veljače, 2018.

Vezani članci

GRADONAČELNIK BOSANČIĆ OPOVRGA NAVODE SDP-a:

Gradski vijećnici redovito će dobivati izvješća o radu gradskih tvrtki i ustanova

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Vinkovci Davor Benić, univ. spec. silv. i vijećnice u Gradskom vijeću Vinkovaca dr. Marija Bekavac i Nataša Čopčić, dipl. ing. šum. na subotnjoj tiskovnoj konferenciji postavili su pitanje zašto  vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić obmanjuje javnost.

Naime, tema SDP-ove presice bila je reakcija gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića na priopćenje SDP-a sa 6. sjednice Gradskog vijeća u kojem je SDP ustvrdio kako je ukidanjem odredbe Statuta koja propisuje da se godišnje izvješće o poslovanju trgovačkih društava i ustanova kojima je Grad osnivač ili većinski vlasnik ne mora više upućivati Gradskom vijeću na raspravu i usvajanje zapravo skrivanje poslovanja Grada. U svojoj reakciji gradonačelnik pojašnjava kako je ukidanje navedene odredbe usklađivanje Statuta s novim zakonskim odrednicama, točnije s tzv. „lex šerifom“.

 

Predsjednik vinkovačkog SDP-a Davor Benić ustvrdio je kako je „navedena tvrdnja gradonačelnika Bosančića potpuna neistina u svrhu obmane javnosti.

-Tzv. „lex šerif“ je javno dostupan dokument u koji svatko može imati uvid i vidjet će kako se niti jedan njegov članak ne odnosi na promjene ingerencije Gradskog vijeća u odnosu na nadzor nad poslovanjem tvrtki u gradskome vlasništvu. U Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i dalje je ostala odredba u čl. 71. kako ukupno materijalno i financijsko poslovanje grada nadzire predstavničko tijelo, odnosno Gradsko vijeće. Pošto u financije grada spadaju i prihodi od trgovačkih društava i drugih pravnih osoba u vlasništvu Grada stvarno bi bilo zanimljivo čuti od gradonačelnika Bosančića kako on zamišlja da Gradsko vijeće obavlja zakonsku funkciju nadzora financijskog poslovanja grada bez godišnjeg izvještaja od gradskih tvrtki koje sudjeluju u financijskim prihodima grada. Također je čudna izjava gradonačelnika kako će on i dalje redovito slati izvješća tvrtki na Gradsko vijeće, te se postavlja pitanje zašto je onda ta odredba ukinuta. Potrebno je podsjetiti gradonačelnika kako se gradski vijećnici nisu kandidirali na izborima na kojima su ih izabrali građani Vinkovaca, i koje oni sada predstavljaju, da bi u svome radu ovisili od gradonačelnikove milostinje – što će im dati na uvid, a što ne – nego da bi radili sukladno zakonu i interesu građana Vinkovaca – rekao je na presici Davor Benić. M. Flego

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike