Kultura
U MUO-U VELIKA IZLOŽBA OD TRAVNJA DO LISTOPADA

Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost
Objavljeno 3. veljače, 2018.

ZAGREB - Središnji ovogodišnji izložbeni projekt u Muzeju za umjetnost i obrt izložba je “Šezdesete u Hrvatskoj: Mit i stvarnost”, koja već sada nosi epitet velikog kulturološkog projekta, a otvorenje je 14. travnja. Izložba, koja će dati jedan od najcjelovitijih uvida u ključno razdoblje novije hrvatske povijesti (od 1958. do 1971.), u širem će kontekstu promotriti i analizirati situaciju u Hrvatskoj u području umjetnosti, kulture, arhitekture, fotografije, dizajna, književnosti, kazališta, glazbe, filma i drugih područja. Kroz 18 dionica izložbe i odabirom brojnih eksponata, od dokumentarne građe do umjetničkih djela, od fotografija do filmskih, televizijskih i glazbenih inserata, od predmeta svakodnevice do znakova vremena koji su u najdoslovnijem smislu mijenjali svijet, izložba će nastojati na što jasniji način prikazati Hrvatsku kao cjelinu jednog, po mnogočemu, turbulentnog, ali i blistavog vremena. Presjekom ovog važnog desetljeća izložba će prikazati kako su 60-e u Hrvatskoj u ekonomskom smislu donijele do tada neviđeni prosperitet i pridonijele razvitku konzumerističkoga društva, ali i na cjelovit i sveobuhvatan način nastojat će prikazati presjek prijelomnog desetljeća, ne samo za Hrvatsku i njezino okruženje, već i trenutke kada se na globalnoj razini mijenjaju političke, ekonomske i kulturološke paradigme.

- Šezdesete su, ponajviše u novinama - Vjesniku, VUS-u, Telegramu, Glasu Koncila, Omladinskom tjedniku itd. - bile godine rasplamsanih ideja. (Novine šezdesetih, Inoslav Bešker)

- Uz big bang domaće estrade, šlagera, zabavne glazbe, šansone i kasnije rocka, raste i festivalska scena s hitovima za masovnu upotrebu. (Pop glazba šezdesetih, Hrvoje Horvat)

Uloga fotoreportera dobiva na važnosti, a ističe se i komercijalna fotografija u promociji turističkih odredišta, mode ili namještaja.

- Uvažavajući dignitet fotoreportera, prvi put vidljivo se ističe ime autora čime novine doprinose njihovoj afirmaciji, kao i afirmaciji modne fotografije. (Modna fotografija šezdesetih, dr. sc. Marija Tonković)

- Zajedničko sudjelovanje na važnim izložbama u inozemstvu i u zemlji zbližit će keramičare i arhitekte, dodatno motivirati slikare i kipare za eksperimente u mediju keramike te pozicionirati keramičare na dinamičnoj likovnoj sceni 1960-ih. (Autorska keramika šezdedetih, dr. sc. Marina Bagarić)

- Zahuktavanje industrije široke potrošnje s imperativom “forsiranja izvoza” i “uklapanja u međunarodnu podjelu rada” daje dodatni poticaj uvođenju dizajna u proizvodne tvrtke. (Dizajn šezdedetih, Koraljka Vlajo)

Festivali zabavne glazbe, vinil-ploče, šlageri, VIS-ovi, Fićo, Trst i rifle, mini suknje, rock’n’roll i seksualna revolucija - samo su neka od obilježja koja su snažno utjecala na razvojne procese u modernizaciji društva šezdesetih godina i koja će biti sastavni dio izložbe.

Projekt je rezultat višegodišnjeg autorskog rada tima istaknutih stručnjaka, a to su: Zvonko Maković, Ana Lederer, Ante Batović, Dunja Nekić, Hrvoje Horvat, Igor Duda, Inoslav Bešker, Koraljka Vlajo, Krešimir Nemec, Lovorka Magaš Bilandžić, Maja Đurinović, Marija Tonković, Marina Bagarić, Maroje Mrduljaš, Nada Zgrabljić Rotar, Nina Simončić, Seadeta Midžić, Tomislav Šakić. Idejni koncept izložbe postavio je dr. sc Zvonko Maković, a vizualni identitet i postav Numen / For Use i Oaza. N.Vek.

Festivali zabavne glazbe, vinil-ploče, šlageri, VIS-ovi, Fićo, Trst i rifle, mini suknje, rock’n’roll i seksualna revolucija...

Možda ste propustili...

HUMANITARNA LIPANJSKA OPERNA NOĆ

Nikad veći odaziv publike i donatora

DRAMA ZA KOJU JE MIRO GAVRAN DOBIO NAGRADU "MARIN DRŽIĆ"

"Nora danas" objavljena na francuskom jeziku

BOGATSTVO I RAZNOLIKOST HRVATSKE KULTURE I BAŠTINE

Izložba Book Art in Croatia u Bugarskoj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana