Osijek
“MANJE SOLI – VIŠE ZDRAVLJA”

Educiraju učenike o štetnosti prekomjernog unosa soli u organizam
Objavljeno 24. siječnja, 2018.

Hrvatska agencija za hranu (HAH), kao partner, sudjeluje s Medicinskim fakultetom Osijek (MEFOS) te Udrugom promicanja kvalitete života na projektu pod nazivom “Manje soli – više zdravlja”, koji se provodi uz potporu Osječko-baranjske županije. Kako navode iz HAH-a, cilj je projekta povećati svjesnost srednjoškolske djece o zdravstvenim rizicima povezanim s prevelikim unosom soli, poučiti ih o sastavu hrane i količini soli u hrani te potaknuti nove navike u konzumaciji hrane sa smanjenim udjelom soli, što posljedično ima utjecaj na prevenciju zdravstvenih rizika poveznih s prekomjernim unosom soli.

“Kako bi se ostvario cilj, tijekom siječnja održavaju se informativno-edukativne radionice u srednjim strukovnim školama na području Osijeka, Đakova i Belog Manastira, zanimanja medicinske sestre/tehničari, kuhari, pekari i konobari. Učenicima se također dijele edukativni letci i prigodne brošure te će biti provedene ankete o samoprocjeni unosa soli”, naveli su iz HAH-a. Rezultati ispunjenih anketa poslužit će za dobivanje općeg uvida u stanje unosa soli kod srednjoškolske populacije na području Osječko-baranjske županije te biti indikativni za nastavak sličnih aktivnosti.

- Prekomjeran unos soli povezan je sa značajnim zdravstvenim rizicima, tj. dovodi do povišenog krvnog tlaka, povećavajući rizik za razvoj srčanih, moždanih i bubrežnih bolesti. Osim toga, prekomjeran unos soli povezan je i s ostalim bolestima, kao što su: bubrežni kamenci, karcinom želuca i gornjeg dijela ždrijela, osteoporoza i bronhalna astma. Često je konzumacija zasoljene hrane povezana i s povećanim korištenjem zaslađenih napitaka, što dovodi do prekomjernog unosa kalorija i pretilosti. To je posebno velik problem u djece i adolescenata. Posebice su ugrožena školska djeca i mladi jer većinu obroka konzumiraju izvan kuće, a gotova i polugotova hrana najviše pridonose dnevnom unosu soli - naveli su također iz HAH-a. Z.Rupčić

Promicanja kvalitete života

- Projekt je u skladu i sa Strateškim planom za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli u RH 2015. - 2019. koji ima za cilj postupno smanjivati dnevni unos kuhinjske soli u općoj populaciji RH za prosječno 4 % godišnje, koji je 2014. godine usvojila Vlada RH. Također, ovaj projekt predstavlja početak suradnje Udruge promicanja kvalitete života i MEFOS-a na aktivnostima promicanja kvalitete života u školskoj dobi, a nastavak je suradnje MEFOS-a i HAH-a u svezi s aktivnostima na znanstveno utemeljenom promicanju smanjenja unosa soli prehranom, istaknuli su iz HAH-a.

Možda ste propustili...

NA PODRUČJU CIJELE POLICIJSKE UPRAVE OSJEČKO-BARANJSKE

Pojačana kontrola prometa i alkohola