Autoglas
VOŽNJA BEZ ŠTETNIH EMISIJA

Nissanov električni ekosustav donosi budućnost već danas
Objavljeno 23. siječnja, 2018.

Na španjolskom otoku Tenerife održat će se prezentacija “Nissanovo iskustvo električnog ekosustava”, čime Nissan želi promijeniti način na koji ljudi voze automobile. No, cilj im je i promijeniti način na koji živimo te stvoriti uzbudljiviju i održivu budućnost. Na prezentaciji će se moći isprobati novi Nissanov LEAF, najprodavanije 100 % električno vozilo na svijetu, kao i poboljšani e-NV200 koji korisnicima omogućuje dodatnih 100 km dometa zahvaljujući novoj bateriji kapaciteta 40 kWh.

- Nissan je prije deset godina pokrenuo revoluciju električnih vozila. U tom smo razdoblju prodali više električnih vozila nego bilo koji drugi proizvođač na svijetu. Ali to je samo početak. Naša nas misija vodi dalje od automobila te pomoću naših vozila i ulaganja u infrastrukturu i energetske usluge mijenjamo način na koji živimo. Sve je to dio električnog ekosustava i našom ćemo vizijom Nissanove inteligentne mobilnosti iz temelja promijeniti industriju i moderan život kakav poznajemo - rekao je Philippe Saillard iz Nissan Europa.

Nissan se udružio s Institutom za tehnologiju i obnovljivu energiju (ITER) i organizirao prezentaciju iskustva električnog ekosustava u ITER-ovom kompleksu na otoku Tenerife. Svojim 25-godišnjim iskustvom na području strojarstva i telekomunikacije, ITER je stvorio bioklimatsko područje koje pokreću obnovljivi izvori energije dobiveni pomoću vjetrenjača i solarnih panela.

Glavnu ulogu u Nissanovom iskustvu električnog ekosustava ima novi Nissan LEAF - simbol Nissanove inteligentne mobilnosti. Najprodavanije električno vozilo na svijetu ima domet od 378 km prema normi NEDC. Novi Nissanov LEAF također je prvi automobil homologiran prema normi WLTP. Sada može prijeći 270 km u mješovitoj vožnji (grad i autocesta) i 415 km u gradskim uvjetima sa samo jednim punjenjem. Stoga LEAF nudi uzbudljivo vozačko iskustvo bez straha da će vam ponestati energije na većim udaljenostima. Nissan LEAF opremljen je genijalnom tehnologijom koja uključuje naprednu podršku vozača ProPILOT za sigurniju i udobniju vožnju.

Tehnologija e-Pedal omogućuje vozačima da s lakoćom ubrzaju i koče koristeći samo jednu papučicu, pri čemu stalno obnavljaju energiju. Pritiskom na gumb ProPILOT Park potpuno samostalno parkira automobil. Novi LEAF već je sada ostvario velik uspjeh s više od 12.000 dosad primljenih narudžbi, iako ne stiže u europske prodajne salone prije rane veljače 2018.

Još jedan novi proizvod u sklopu Nissanovog iskustva električnog ekosustava je unaprijeđeni Nissan e-NV200 koji je sada opremljen novom baterijom kapaciteta 40 kWh. Sada ima domet do 280 km prema normi NEDC* - 60 % više nego prethodna generacija - s nepromijenjenim teretnim prostorom i bestupanjskim mjenjačem koji vožnju čini lakšom i sigurnijom. Unaprijeđeni e-NV200 prešao je 301 km u gradskoj vožnji i 200 km u mješovitom ciklusu prema normi WLTP. Bit će temelj transformacije gradske jezgre tako što će omogućiti poduzećima i profesionalnim vozačima da ostvare 100 % električnu zadnju fazu dostave gdje god bili.M.Bugarić

ISPORUKE U PROLJEĆE

Prodja modela e-NV200 s baterijom kapaciteta 40 kWh započet će u odabranim europskim državama u siječnju, a prve isporuke kupcima očekuju se u proljeće. Oba vozila su 100 % električna, bez emisija te omogućuju Nissanu da ispuni svoj cilj o smanjenju razine CO2 u svijetu i da izgradi održiviji okoliš za svakoga.