Regija
SLAVONIJA NIJE SAMO RAVNA

Spektakl u kros triatlonu
- Papuk extreme challenge
Objavljeno 19. siječnja, 2018.

ORAHOVICA - Plivački klub Orahovica u sklopu ovogodišnjeg, 50. Orahovačkog proljeća, u lipnju organizira jedinstveni sportski događaj - prvenstvo Hrvatske u kros triatlonu pod nazivom Papuk extreme challenge.

- Mala Orahovica, uz svoje prirodne, kulturne i povijesne vrednote, izniman je dragulj Slavonije. Želimo to pokazati cijeloj Hrvatskoj, Europi i svijetu zajedničkim snagama u zajedničkoj manifestaciji koja će trajati nekoliko dana. Riječ je o nizu sportskih natjecanja te kulturnih i gastronomskih priredbi. Triatlon klub Swibir iz Zagreba pripremit će kod nas Prvenstvo Hrvatske u kros triatlonu, koje je ujedno i kvalifikacijsko za Svjetsko prvenstvo, potom će Baraber extreme team iz Belišća organizirati trail polumaraton (21 km) i maraton (42 km), biciklistički klub LOOD Orahovica Croos country MTB utrku Slavonske lige, Plivački klub Orahovica Prvenstvo Slavonije i Baranje u daljinskom plivanju, DRSV Viking iz Feričanaca Spartan race ili utrku sa zapregama. Sudjeluju još Aktiv Osijek Razvojno-sportska akademija s plivačkim kampom, BK Weekend warriors s enduro biciklizmom, uključit će se planinari, izviđači – nabraja direktorica festivala sporta, Ada Tikvan iz Orahovice.

Zamišljeno je da glavne organizacijske uloge preuzmu učenici osnovne i srednje škole, koji su pokazali svoje mogućnosti u organizaciji Olimpijskog dana prošle godine.

- Sve sportske manifestacije odvijat će se na orahovačkom Jezeru. Rute će prolaziti pokraj srednjovjekovnog grada Ružice, Starog grada i kurije Hercegovac, a one najzahtjevnije uspinjat će se na najveći vrh Krndije Kapovac, do televizijskog tornja. Time želimo razbiti mit i o ravnoj Slavoniji. Upravo ovaj dio Slavonije pokazuje brda i uspone Slavonije, te prelijepe poglede. Papuk extreme chalenge utemeljen je na idealima antičke olimpijade. Srednjovjekovne igre dovode nas u vezu sa starogrčkim pojmom olimpijskog primirja, kada su grčke državice prekidale međusobna neprijateljstva za vrijeme olimpijskih igara. Tako je ideja za naš festival, ako ne za stalno, bar nakratko ujediniti i okupiti sve “vojskovođe” i “zavađene strane” s jedinstvenim i zajedničkim ciljem da složno pokažemo koliko Slavonija može i mora biti zapažena, jer je vrlo atraktivna, pristupačna i posebna, kako turistički, prirodno, tako i sportsko i gastronomski – rekao je pomoćnik direktorice festivala Borna Katić. Vladimir Grgurić

Na suradnju su pozvali i OPG-ove

Organizator je već održao preliminarni sastanaka, na kojem je prezentirao cjelokupnu ideju koju su podržali Grad Orahovica i gradonačelnica Ana-Marija Petin, Javna ustanova Park prirode Papuk, te mnoge gradske udruge. Prema riječima organizatora, svakodnevno se javljaju nove udruge s novim idejama koje bi upotpunile sadržaje festivala.

Plivački klub Orahovica očekuje više od 2000 sudionika, pa je pozvao i obiteljska poljoprivredna gospodarstva da se uključe i prepoznaju svoju priliku kako u smještaju, tako i prezentaciji svojih proizvoda.

Natjecanja će organizirati Triatlon klub Swibir, Baraber extreme team, DRSV Viking...

Najčitanije iz rubrike