Osijek
SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Više se raspravljalo o Adventu
nego o kreditnom zaduženju
Objavljeno 17. siječnja, 2018.

Političku težinu 7. sjednice Gradskog vijeća Grada Osijeka dalo je izglasavanje točaka o komunalnom redu, odnosno Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području grada Osijeka, te kreditnom zaduženju Grada Osijeka. Kada je u pitanju gospodarenje otpadom, vijećnici su tako usvojili odluku kojom se zadovoljavaju uvjeti nacionalnog zakonodavstva. Jer za Osijek ovo nije ništa novo, koncepcija razvrstavanja otpada, pa i biootpada na kućnom pragu, primjenjuje se već duže vremena.

Vijećnici su prihvatili i odluku o kreditnom zaduženju Grada Osijeka. Ranije smo pisali kako je riječ o dva zaduženja, u iznosima od 45 i 15 milijuna kuna. Njima se će se financirati lokalna komponenta projekata koji se u pretežitom iznosu realiziraju nepovratnim sredstvima europskih fondova.

Gradonačelnik Ivan Vrkić podsjetio je potom novinare kako će se tim sredstvima realizirati dogradnja škole u Tenji i Briješću, sagraditi dječji vrtić u Višnjevcu, te realizirati još nekoliko infrastrukturnih projekta.

Kako je ovo bila prva ovogodišnja sjednica, u aktualnom satu s pitanjima koje vijećnici postavljaju gradonačelniku dominirala su ona o - Adventu u Osijeku. Kao prvo pitanje je li središte grada bolja destinacija nego Tvrđa. Vijećnik Vedran Novokmet (Desno) izišao je s inicijativom da s iznosom iz proračuna ubuduće pomogne zakupcima ugostiteljskih kućica, jer cijena najma dovodi u pitanje rentabilnost poslovanja. Vijećnik Viktor Škaro (Biraj bolje) pitao je jesu li pred organizatora postavljeni jasni ciljevi te je primjetio kako je, osim jela, pića i klizališta, nedostajalo i nekih drugih sadržaja. Pa i onih vjerskih. Vijećnici su se zanimali i s kojim je iznosom Grad Osijek sudjelovao u organizaciji.

Gradonačelnik Vrkić iznio je podatak kako je iz proračuna putem Turističke zajednice osigurano 150 tisuća kuna, a da će analiza pokazati što po pitanju buduće organizacije (i lokacije) Adventa treba činiti.

- Cilj koji smo postavili organizatoru bio je “korak naprijed”, i držimo kako su to oni i ostvarili - rekla je naknadno dogradonačelnica Žana Gamoš.

Za govornicu je izišao i dogradonačelnik Boris Piližota, koji je dao odgovor vezano uz ideju gradnje biciklističkog mosta iz smjera promenade prema vrhu lukobrana u Zimskoj luci.

- Razlog takvog razmišljanja je gužva na promenadi kada tijekom ljeta biciklistička staza gubi smisao. Osim toga razmatramo mogućnost da sjeverni dio lukobrana bude i buduće pristanište za kruzere koje Osijeku nedostaje - odgovorio je dogradonačelnik. D.Kuštro

IZMJEŠTANJE UNIKOMA?

Vijećnik Željko Biočić (HDZ) podsjetio je na nikad realiziranu ideju izmještanja sjedišta tvrtke Unikom iz središta grada, drži kako je Ružina ulica u najmanju ruku neprimjereno mjesto za kamione kojima se prikuplja otpad. “Kada su u pitanju kamioni kao krupna mehanizacija, lokacija izvan središta ima smisla. S druge strane našoj higijeničarskoj službi ova lokacija odgovara. U svakom slučaju dok ne pronađemo kupca za sadašnju lokaciju ne možemo razmišljati o preseljenju na novu”, odgovorio je Davor Vić, direktor Unikoma.

DRAGAN Vulin aktivirao mandat, HDSSB OSTAO bez vijećnika

Bivši predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin, koji je lani u lipnju podnio ostavku na stranačke dužnosti i istupio iz stranke, u utorak je aktivirao vijećnički mandat u Gradskom vijeću kojeg je nakon lokalnih izbora stavio u mirovanje, čime je prestala vijećnička dužnost njegovu zamjeniku Filipu Glavašu. Na ovaj način HDSSB je prvi put ostao bez vijećnika u Gradskom vijeću, s obzirom na to da su vijećnici Karlo Šatvar i Mato Palić prošle godine također istupili iz stranke, te počeli djelovati kao nezavisni vijećnici. Upitan je li aktivacija mandata povezana s medijskim napisima o pokušaju stvaranja nove većine u Gradskom vijeću u čemu bi, prema neslužbenim informacijama, sudjelovali HDZ, HNS, nezavisni, te vijećnici stranke Desno i Nezavisne liste Danijele Lovoković, Vulin je odgovorio kako njegova aktivacija mandata “ima veze isključivo s jačanjem kluba nezavisnih vijećnika i ni sa čim drugim”. (H)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike