Regija
SREDIŠTE VILJEVA IZ TEMELJA ĆE PROMIJENITI VIZURE

U novi centar 22 milijuna kuna
Objavljeno 12. siječnja, 2018.

VILJEVO

Nakon višegodišnjih priprema, prije nekoliko mjeseci u Općini Viljevo je počela realizacija jednog od najvećih općinskih projekata do sada - kompletnog uređenja i modernizacije središta Viljeva. Kako je pojasnio načelnik Općine Dominik Knežević, trenutačni kompleks centra sela Viljeva koji je građen nakon II. svjetskog rata pa sve do 60-ih godina prošlog stoljeća uz male nadogradnje i u 90-ima, koji čine prostorije DVD-a Viljevo, društveni dom, ambulanta, ugostiteljski objekt i bivše prostorije Općine kao i Matičnog ureda, ne zadovoljava svoju svrhu ni u pogledu dotrajalosti ni zbog svoje funkcionalnosti i uklapanja u vizuru ruralnog prostora sela Viljeva koje se gradnjom suvremenih stambenih objekata lagano odmiče od tradicionalne arhitekture sela.

- O uređenju novog centra razmišljalo se dugo, ali prvi koraci poduzeti su 2015. godine kada je izrađena projektna dokumentacija i ishođene dozvole. Prije gradnje trebalo je razriješiti imovinskopravne odnose s Domom zdravlja Donji Miholjac kao i kupnju privatne čestice radi formiranja jedinstvene građevinske čestice - napominje načelnik Knežević naglašavajući da novi centar, iako isprojektiran kao suvremeni kompleks građevina sa središnjim trgom, neće odstupati od vizualnog identiteta Viljeva te će se savršeno uklopiti u ruralni prostor ovog kraja .

Predviđene su četiri faze gradnje: prva je vatrogasni dom, druga je ambulanta, stomatološka ordinacija i ljekarna, treća je poslovno-stambeni objekt (prostorije Općine, ugostiteljstvo, dvije stambene jedinice) te četvrta – polivalentna dvorana. Uz kompleks je planirana i gradnja trga.

U jesen prošle godine provedena je javna nabava za prvu fazu gradnje gdje je kao najpovoljniji izvođač izabrana tvrtka Karašica –Vučica, a potporu projektu Viljevčana iskazalo je i Ministarstvo regionalnog razvoja. Prema ugovoru, grubi građevinski radovi na vatrogasnom domu vrijednom 1,1 milijun kuna trebali bi biti gotovi do 15. ožujka.

Načelnik Knežević pojašnjava da je paralelno s pripremama za gradnju vatrogasnog doma polivalentna dvorana već kandidirana na mjeru 7.4.1 - Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu fonda za ruralni razvoj u svibnju 2017. godine. Viljevčani se nadaju da će sredinom ove godine i za ovu fazi stići pozitivan odgovor.

- Kada je pak u pitanju gradnja ambulante sa stomatološkom ordinacijom i ljekarnom, za nju se planira tražiti potpora Osječko-baranjske županije jer će u konačnici objekt i biti u vlasništvu Doma zdravlja Donji Miholjac osnivač kojeg je Županija. I ovdje se nadamo pozitivnom odgovoru i razumijevanju županijskih struktura budući da posljednjih 20 godina, odnosno od izgradnje osnovne škole i školske dvorane, u Viljevu nije bilo kapitalnih investicija Županije - podsjeća Knežević.

Gradnju poslovno-stambenog objekta u kojem bi se nalazile prostorije Općine, ugostiteljstvo te dvije stambene jedinice, namjeravaju ostaviti za kraj kao najkompleksniju i financijski najzahtjevniju, te ju namjeravaju aplicirati na jednu od mjera ruralnog razvoja.L.Aničić

Radit će se pet do šest godina

S obzirom na to da je riječ o iznimno velikom i kompleksnom projektu, u Općini Viljevo kažu da će njegova realizacija potrajati bar sljedećih pet do šest godina. Dinamika radova ovisit će isključivo o priljevu financijskih sredstava za svaku pojedinu fazu koja će umnogome utjecati na promjenu i modernizaciju postojećih vizura središta Viljeva.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike