Regija
ČEMINAČKO OPĆINSKO VIJEĆE ODOBRILO

Načelniku Pinjuhu trideset tisuća kuna za uspješan rad
Objavljeno 9. siječnja, 2018.

ČEMINAC

Po 10.000 kuna nagrade za svaku godinu otkako je izabran trebao bi inkasirati načelnik Općine Čeminac, dr. Zlatko Pinjuh (HDZ), zbog, kako je navedeno, “dugogodišnjeg uspješnog rada”. Isplatu novčane nagrade usmeno je predložio pretposljednjeg dana prošle godine na sjednici Općinskog vijeća njegov predsjednik Mario Kralj (HDZ), a prijedlog je prihvatila većina vijećnika. Oporba je, dakako, bila protiv. Stoji to u priopćenju za javnost koje potpisuje općinski vijećnik Matko Perković (HDSSB).

- Pinjuh je tri godine načelnik, što znači da njegova “božićica” iznosi 30.000 kuna. Mislim da je riječ o protuzakonitoj isplati novčanih sredstava načelniku Općine, o čemu ću osobno izvijestiti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Republike Hrvatske - ističe Perković, naglašavajući kako će se u njegovu izvješću Povjerenstvu naći mjesta, kako kaže, za još neke nepravilnosti vezane uz isplate iz općinskog proračuna. U priopćenju za javnost podsjeća na još neke nepopularne poteze općinskog načelnika, primjerice prijedloge za 15-postotno povećanje komunalne naknade i gotovo dvostruko povećanje grobne naknade.

Protesti i izbori

- Dogodilo se to na sjednici Općinskog vijeća 29. studenoga. Nakon burne rasprave zbog povećanja grobnih naknada, nezavisni vijećnik Ivan Rešetar i ja, kao vijećnik HDSSB-a, iz protesta smo napustili sjednicu. Ipak, HDZ-ova većina nije prihvatila načelnikov prijedlog - podsjeća Perković, dodajući kako je na istoj sjednici donesena odluka o isplati 400 kuna božićnice umirovljenicima s područja općine Čeminac. Zbog neprihvaćanja načelnikova prijedloga kuloari nagađaju o raskolu unutar općinskog HDZ-a, ali za tako nešto nemamo potvrdu.

Sve spomenuto samo je dio burne čeminačke političke scene, o kojoj smo već izvještavali i koja je dobila popriličnu medijsku pozornost. Podsjetimo, najviše prašine podigli su povećanje stope prireza na dohodak te uvođenje naknade za korištenje javnih prometnih površina za traktore i kamione, zbog čega su, između ostaloga, u ožujku prošle godine održani prosvjedi u središtu Čeminca, neposredno uz zgradu Općine. Prosvjedi nisu promijenili ništa, a unatoč svemu što se tada događalo, samo dva mjeseca kasnije, dr. Zlatko Pinjuh je na lokalnim izborima ponovno postao načelnik, osvojivši pritom 67,35 posto glasova. HDZ-ova lista za čeminačko Općinsko vijeće pak osvojila je 67 posto glasova…

Zaplotnjačka politika

- Priopćenje za javnost gospodina Perkovića samo je nastavak zaplotnjačke politike umiruće ideologije umiruće stranke. Razvidno je da Perković iznosi odluke donesene na Općinskom vijeću, što znači da se o svim zahtjevima raspravljalo i glasalo sukladno Zakonu o jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Sve odluke šalju se na Ured državne uprave koja je dužna iznijeti primjedbe na iste ako ih ima - odgovara načelnik Pinjuh, nastavljajući kako Perković vjerojatno zna više, pa kao glavni tajnik HDSSB-a ima pravo postaviti i dodatna pitanja.

- Vjerujem da za ovaj svoj potez neće dobiti još jedan atraktivan stan u središtu Osijeka, kao što ga je dobio 90-ih godina, s čime se većina nikad nije mogla složiti. Kada sam ga pitao za koje se to konkretne zasluge može dobiti takav stan, nikada mi nije odgovorio - kaže Pinjuh, te nastavlja kako je, što se tiče navoda vezanih uz njegovog sina, jasno da Perković nije pobornik nagrađivanja nadarenih i sposobnih, dok ga posebno smeta činjenica što je, uz to, riječ o njegovu sinu.

- Da se radi o Perkovićevu zaplotnjaštvu govori činjenica kako mu je poznato da se, od kada HDZ-ovi vijećnici vode Općinu Čeminac, nagrađuju nadareni i sposobni, kakvih je u tri godine više od 15-ak, o čemu dotični ne govori. U vrijeme HDSSB-ove vlasti na području Općine Čeminac takav pristup nagrađivanju uopće nije postojao. Nije postojalo ništa osim zadovoljavanja onih koji su podržavali HDSSB. Ovo priopćenje je dokaz da u mentalnom sklopu nema promjena, jer i dalje postoji želja da se podmetanjem pokuša dobiti jeftini politički poen, za što u našoj općini više nema šanse, jer su ljudi u tri godine shvatili kakvu je politiku vodio HDSSB - podvlači Pinjuh, te dodaje kako o izglasavanju odluke o nagradi za rad u protekle tri godine objašnjenje treba tražiti od predsjednika Općinskog vijeća. Ivica Getto

Pinjuhovu sinu 10.000 kuna za natjecanje inovatora

Perković navodi i da je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća razmatran zahtjev Marka Pinjuha, načelnikova sina, za dodjelu sredstava za sudjelovanje na ranije održanom natjecanju inovatora u Rumunjskoj. “Predsjednik Vijeća predložio je da Marku Pinjuhu bude isplaćeno 10.000 kuna, bez obzira na to što je on stalno zaposlen u Općini kao komunalni redar, te što mu je 2015. godine već dodijeljeno 15.000 kuna, kao i 5000 proračunskih kuna Centru za inovatorstvo Osijek, čiji je član, iako udruga ne djeluje na području Općine Čeminac”, kaže Perković, dodajući kako su spomenuti iznosi i po nekoliko puta bili veći od tadašnjih potpora pojedinim općinskim udrugama.

Načelnik Pinjuh, pak, kaže da je Marko Pinjuh punoljetna osoba u dobi od 26 godina, te da je dokazani inovator, dobitnik državne Nagrade “Faust Vrančić” i više drugih nagrada i plaketa. “Zakonito je podnio zahtjev, obrazložio ga i potkrijepio dokumentacijom. Članovi Općinskog vijeća glasali su kako su glasali”, dodaje.

Možda ste propustili...

USPJEŠNA TERENSKA VJEŽBA CIVILNE ZAŠTITE KOD PODRUČNE ŠKOLE U MARIJANCIMA

Službe spremne za olujno nevrijeme

KRENULA REKONSTRUKCIJA DOTRAJALOG VODOVODA I KANALIZACIJE

Prva je na redu miholjačka Ulica Zrinsko-Frankopanskih

Najčitanije iz rubrike