Osijek
GROBNA NAKNADA

Ukop: Samo za prošlu godinu građani duguju gotovo 1,2 milijuna kuna!
Objavljeno 8. siječnja, 2018.
Od 40.000 grobnih mjesta čak se njih 7255 smatra napuštenima, kažu u Ukopu

Na temelju Zakona o grobljima i Odluke o grobljima, u Osijeku se čak 18 posto grobnih mjesta smatra napuštenima. Razlog je tomu neplaćanje grobne naknade, pa od ukupno 40.000 grobnih mjesta u tom je statusu njih čak 7255! Napuštena grobna mjesta znače i manju naplatu grobne naknade, što povećava dug prema tvrtki. Tako u ovom trenutku zbog neplaćanja navedenog Ukop potražuje 1.177.000 kuna za 2017. godinu, dok je ukupno potraživanje, odnosno ono koje uključuje i prijašnje godine, nešto manje od dva milijuna kuna.

Prema proceduri, komisija utvrđuje je li grob napušten ili je, kolokvijalno rečeno, likvidiran ako je od posljednjeg ukopa u zemlju prošlo 15, a u grobnicu 30 godina.

- Početkom svake godine korisnicima grobnih mjesta koji nisu podmirili dugovanja iz prijašnjih godina šaljemo opomene s pozivom na plaćanje. Za sve koji se ogluše na poslane opomene i ne obave plaćanje dospjelih dugovanja, prisiljeni smo zatražiti pokretanje ovrhe – rekao je Hrvoje Ostrički, direktor Ukopa, tvrtke koja početkom veljače svake godine tisućama kućanstava šalje uplatnice, odnosno opomene, a u 'najtežim' slučajevima i ovrhe. Vlasnici se na dug upozoravaju i naljepnicama na grobovima.

Uredni platiše neće imati nikakvih poteškoća jer opomene se šalju tek nakon što se utvrdi kako vlasnik nije platio grobnu naknadu cijelu kalendarsku godinu. Ako je dug prešao u sljedeću godinu, vlasnik je dužan platiti i kamate.

Kako doznajemo, različiti su razlozi neplaćanja, pa tako u nekim slučajevima vlasnici zaborave javiti promjenu prebivališta, drugi prodaju grob i ne donesu dokumente o promjeni vlasnika, dok neki grob dobiju u nasljeđe i to također ne prijave. Ostrički ističe kako Ukop neplatišama izlazi u susret na različite načine, pa tako šalje više opomena, a ako se vlasnici grobova jave, odobrit će im se obročno plaćanje.

- Ovrha je posljednji potez kojem pribjegavamo samo kad je neizbježno jer izlazimo u susret koliko god je to moguće. Naime, iznos koji dobijemo za grobnu naknadu upotrebljava se isključivo za održavanje groblja. Stoga i ovim putem molim građane da redovito plaćaju grobnu naknadu, odnosno podmire dugovanja, kako bismo svih 20 gradskih grobalja, rasprostranjenih na cjelokupnom području grada Osijeka, području od Josipovca do Podravlja, Sarvaša i Klise, kvalitetno održavali - poručio je Ostrički.

Marija MIHELIĆ
GDJE I KAKO PLATITI DUG?

Na broj telefona 272-655 mogu se javiti građani koji imaju veliko dugovanje i nisu ga u mogućnosti otplatiti jednokratno. Na raspolaganju su naplatna mjesta na kružnom toku na Đakovštini, a plaćanje preko uplatnica obavlja se bez plaćanja naknade.

60

hektara površina je na kojoj se prostiru gradska i prigradska groblja

potraživanja

UKUPAN DUG GRAĐANA IZNOSI OKO DVA MILIJUNA KUNA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike