Regija
BLAGDANSKA BAJKA NA STROSSMAYEROVOM TRGU

“Čaroliji kao da nije bilo kraja na adventu đakovačkog zavičaja!”
Objavljeno 8. siječnja, 2018.
Umatali su se darovi u humanitarne svrhe pod geslom “Poklon uresi i Božićnu čaroliju donesi”

ĐAKOVO - Slogan ovogodišnjeg Adventa u Đakovu koji je prvi put održan na Strossmayerovom trgu, “Čaroliji nema kraja na adventu đakovačkog zavičaja”, opravdao je svako slovo te rečenice.

Radost i zajedništvo

Drvene kućice u koje su svoje proizvode, rukotvorine, ili pak ugostiteljsku ponudu smjestili obrtnici i poduzetnici, adventski vijenac spleten oko nove fontane, klizalište s koga je odjekivala dječja cika, miris kuhanog vina, slavonskih delicija, danima su privlačili mnoštvo pod zvonike katedrale na zajedničko iščekivanje Kristova rođenja. Program paljenja četiri adventske svijeće i duhovne pripreme za Božić u organizaciji Grada, Univerzala te župe Svih svetih uz sudjelovanje učenika, zborova, pojedinaca, unosio je među građane radost, toplinu, zajedništvo. Čarobne su bile i vožnje fijakerom Državne ergele lipicanaca. Organizatori su se pobrinuli i za bogat kulturno-umjetnički program pa su na pozornici na Trgu nastupili sastav Autobahn, grupa Vatra, KUD Tena.

Betlehemsko svjetlo u đakovačku katedralu donijeli su predstavnici Savez izviđača Osječko-baranjske županije i Odred izviđača Klasje Đakovo, nastupali su mališani iz vrtića, tragali su za adventskim darovima. Umatali su se i darovi u humanitarne svrhe, a sve zajedno pod nazivom “Poklon uresi i Božićnu čaroliju donesi”. U toj aktivnosti sudjelovale su Udruge Amadea, Neven, Sv. Vinka Paulskog.

Bez ijedne mane

Bilo je tu i mađioničarskih aktivnosti, koncerti poput onog Big Banda iz Požege, domaćih snaga kao što su Ženska klapa Panonna, MVS KUD-a Tena Bećarine, Fluentesa, Certisse, Đakovčanki, potom Jelene Radan i grupe Meritas. Organizirano je i ukrašavanje božićnih jelki, a nisu izostali ni gastronomski događaji.

Dio programa sjedinjenog u nazivu “Svome gradu za blagdane”, bio je i Božićni bal lipicanaca u zatvorenoj jahaonici Državne ergele Đakovo. Kruna svega bio je doček Nove godine kada se na trgu okupilo više tisuća Đakovčana i njihovih gostiju. Ni najzadrtiji kritičari života u Đakovu nisu ovom događaju mogli pronaći manu. Uz šampanjac, vatromet i čestitku gradonačelnika Marina Mandarića, Đakovčani su u društvu svog velikana Strossmayera ušlu u novu 2018. godinu, uz dobru glazbu sastava Bestman Band, Vox i Đerdani. Gradonačelnik ne krije zadovoljstvo što se uloženi trud i odluka da se sva događanja Adventa održe na Strossmayerovom trgu, opravdao i pokazao punim pogotkom.

- Tisuće ljudi na dočeku Nove godine dokaz su da smo donijeli dobru odluku. Duh adventa cijelo to razdoblje živio je u našem gradu, radostan sam zbog toga - rekao je gradonačelnik. Dikrektorica Turističke zajednice Đakova Marija Burek osvrnula se na novi koncept.

- Grad Đakovo, Turistička zajednica Đakova i tvrtka Univerzal, kao organizatori programa “Advent u Đakovu”, kreirali su i proveli novi koncept događaja vezanog uz advent i opravdali slogan događaja. Nova lokacija, novi vizualni identitet, kvaliteta programskog sadržaja i uređenja prostora, marketinške aktivnosti na ciljana tržišta, raznovrsnost i autohtonost ponude, aktivnosti za djecu, a ponajviše za nas Đakovčane, najljepša kulisa na svijetu – Strossmayerov trg - elementi su koji su, prema reakcijama, oduševili Đakovčane, ali i posjetitelje - rekla je Burek, te naglasila:

“U turističkom smislu obogaćena je ponuda u obliku atraktivnog događaja koji je prve godine privukao mnoštvo posjetitelja te kreiranjem lokalnog identiteta stvaramo sliku i doživljaj za privlačenje posjetitelja i izvan ovih okvira. Prva godina provođenja novog koncepta dala nam je potvrdu da smo na pravom putu, te vjerujemo u još bolji i kvalitetniji “Advent u Đakovu” u 2018. godini, kao događaja koji će iz godine u godinu privlačiti sve više posjetitelja u grad Đakovo”.

Maja MUŠKIĆ
Prvi put i žive jaslice

Prvi put Đakovčani su mogli uz katedralu na Strossmayerovom tgu doživjeti i čaroliju živih jaslica. Program živih jaslica pripremili su vlč. Marin Putilin i mladi, u nedjelju poslije dječje polnoćke, oko 20 sati, te na Božić poslije svetih misa. “Želimo djeci i odraslima omogućiti živi prikaz događaja Kristova rođenja kojeg ćemo s radošću pamtiti i koji će nam probuditi žar ljubavi prema malom Isusu, te ostati kao jedno lijepo sjećanje na ovaj Božić, ali i kao poticaj na bolji život u vjeri i ufanju u malog Božića”, pojasnili su u Župi Svih svetih.

Možda ste propustili...

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike