Dome slatki dome
DIZAJN

Crvena boja u interijeru: Topla, poželjna, dinamična...
Objavljeno 4. siječnja, 2018.
Praksa je pokazala da ljudi, osjetivši snagu ove boje u prostoru, nikada više ne posežu za hladnijim bojama

Uvođenje crvene boje u interijer doma ne treba biti inspirirano samo Danom zaljubljenih, već je to odrednica trendova, koji su crvenu svrstali u boje koje bi trebale krasiti vaš dom.

Crvena boja je izražajna, temperamentna, topla, dinamična, poželjna. S crvenom i bez nje – ništa nije isto! Ugođaj koji stvara svojom prisutnošću u prostoru teško može nadomjestiti bilo koja druga boja ili materijal. Profinjenost i luksuz, vezane uz crvenu boju, susrećemo kroz crvene tepihe, crvene Ferrarije... Ona jednostavno ima moć na ljude i stoga je prisutna u različitim sferama kroz povijest čovječanstva.

Detalji

Ako želite slijediti trendove, koji crvenoj daju mjesto u prostoru kao osnovnoj ili pratećoj boji - kroz detalje, proanalizirajte interijer i odlučite koliku važnost ćete joj dati u vlastitom domu, (s obzirom na veće ili manje promjene koje morate učiniti). Primjena crvene traži određenu količinu opreza kako prostor njezinom prevelikom prisutnošću ne bi postao prenaglašen i predinamičan. Suprotno tome, daje i veliku slobodu u naglašavanju pojedinih prostornih dijelova, elemenata namještaja i rasvjete.

Potrebno je naglasiti da se mnogi pojedinci nepotrebno pribojavaju crvene boje u interijeru. Sukladno svojim mirnijim karakterima, doživljavaju je previše dinamičnom. No, praksa je pokazala da ljudi, osjetivši snagu te boje u prostoru, nikada više ne posežu za mirnijim ili hladnijim bojama. Ako ju žele privremeno promijeniti zbog osvježenja prostora, odabiru žutu ili narančastu kako bi zadržali toplinu i intenzitet prostora.

Ako želite crvenu kuhinju, možete ju iskombinirati na nekoliko načina. Odaberite crvene fronte koje se prelijevaju u nijansama ili se odlučite za gornje ili donje crvene elemente. Crvenu boju ćete idealno iskombinirati s bijelom, sivom ili crnom. Kombinirajte crvenu s maksimalno dvije dodatne boje od navedenih. Odaberite ju kao osnovnu boju ili je provucite kroz detalje. Kuhinja začinjena crvenom dobit će dodatni šarm i ljepotu.

Imate li naglašenu crvenu kuhinju, blagovaonicu povezanu s njom uredite na način da se crvena boja pojavljuje diskretno u detaljima kao što su jastučići za sjedenje ili dekoracija stola. Na taj način uravnotežit ćete prostor što se tiče količine crvene boje.

Crvena sjedeća garnitura u dnevnom boravku daje mu novu dimenziju. Nijansa odabrane crvene boje, koja će ovisiti i o odabranom materijalu (koža, tkanina, mikrofibra), stvorit će konačan dojam. Otvorenije crvene nijanse bliskije su minimalističkim uređenjima, a zagušene, tamnije klasičnim. Ako sjedeća garnitura ima vidljive elemente od drveta u svom dizajnu, odlučite se za tamnije nijanse crvene boje, koja će na profinjen način istaknuti strukturu drva. Sjedeću garnituru možete kombinirati i u dvije boje. Odaberite crveni dvosjed ili trosjed, a ostale elemente u nekoj drugoj boji.

Istaknuti zid

Za one sklonije crvenoj samo u detaljima, preporučujemo za dnevni boravak odabrati crvenu fotelju, tabure ili dekorativne jastučiće. Na taj će način crvena bljesnuti samo na pojedinim, manje dominantnim elementima prostora, ali će svojim intenzitetom i dojmom koji stvara ipak biti zapažena u prostoru.

Želite li crvenu unijeti u prostor, možete to učiniti bojom zidova. Odaberite istaknuti zid u prostoru i oplemenite ga željenom nijansom crvene. Namještaj koji postavljate na crveni zid odaberite na način da se međusobno ističu. Shvatite namještaj kao element projekcije na crvenu podlogu, pa sami ocijenite koje biste boje u kombinaciji željeli vidjeti. Za sve one koji slijepo slijede ili uopće ne slijede trendove, poručujemo: unesite crvenu u prostor, jer je njezino trajanje bezvremensko!

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.
Možda ste propustili...

LIFESTYLE NOVA ISKUSTVA NA ZIMOVANJU

Ledeni hoteli za nezaboravni odmor

INOVATIVNA TEHNOLOGIJA

Manje čišćenja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DIZAJN

Dječji svijet kroz boje i dezene

2

STANOVANJE PAMETNI SOUNDBAR

“Hej Google, uključi pročišćivač zraka”

3

LIFESTYLE NOVA ISKUSTVA NA ZIMOVANJU

Ledeni hoteli za nezaboravni odmor