Osijek
MINISTARSTVO IZDALO NAPUTKE ZA STARIJE

Na hladnoći nužan oprez kao i na velikim vrućinama
Objavljeno 21. prosinca, 2017.

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije na svojim je mrežnim stranicama objavio preporuke Referentnog centra Ministarstva zdravlja za zaštitu zdravlja starijih osoba zbog niskih temperatura zraka. Tako se napominje da se starije osobe zbog sniženog bazalnog metabolizma, promjena u organima i organskim sustavima tijekom fiziološkog starenja, te nedostatne tjelesne aktivnosti, ubrajaju u rizičnu skupinu pučanstva posebno osjetljivu na hladnoću. Stoga se preporučuje izbjegavati izlaganje hladnoći, posebice u ranim jutarnjim i noćnim satima, napose gerijatrijskim bolesnicima oboljelim od srčanih, respiratornih, endokrinih i psihogerijatrijskih bolesti.

Odjeća treba biti slojevita i ne preuska, vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu, prema mogućnosti odjeća treba biti od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više topline u unutarnjim slojevima od pamuka. Izlazak po hladnoći treba u pravilu izbjegavati. Pri izlasku zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama, te prekriti usta šalom radi prevencije direktnog udisanja hladnog zraka, važna je topla i komotna obuća, bez visokih potpetica radi sprječavanja padova i ozljeda. U slučaju pojačanog znojenja, potrebno je odmah presvući vlažnu odjeću koja izaziva gubitak topline i osloboditi se suvišne odjeće. Pojava drhtavice kod predugog izlaganja hladnoći znak je za hitan povratak u topliji zatvoren prostor.

Također treba izbjegavati teži fizički rad na otvorenome i aktivnosti koje mogu izazvati ubrzano disanje na hladnoći (posebice se to odnosi na čišćenje snijega zbog najučestalijeg rizika nagle smrti starijih u odnosu na srednju dob). Logična je i preporuka izbjegavanja hodanja po zaleđenoj površini zbog prevencije mogućih padova i ozljeda.

Kao i ljeti, i zimi je nužno u organizam unijeti dovoljno tekućine u obliku toplih čajeva i juha, te izbjegavati alkohol i konzumiranje više od dvije šalice kave dnevno. Starije osobe tijekom starenja gube mogućnost osjeta promjena temperature, te se preporučuje pratiti vremensku prognozu i imati termostat u kući.

Najniža temperatura zatvorenog prostora u kojem boravi starija osoba ne smije biti niža od 18 Celzijevih stupnjeva. U vrijeme hladnih mjeseci nužno je češće kontaktirati stariju osobu koja uz sebe uvijek mora imati osobne podatke (ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja), i broj telefona kontakt-osobe kojoj se može javiti o toj starijoj osobi. N. Z. Eberhard

18

Celzijevih stupnjeva treba iznositi najniža temperatura zatvorenog prostora u kojem boravi starija osoba

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike