Osijek
PRIVILEGIJ OSJEČANA

I u 2018. plaćanje uplatnica gradskih tvrtki bez naknade
Objavljeno 16. prosinca, 2017.

Građani Osijeka među rijetkima su u Hrvatskoj koji imaju privilegij plaćati račune gradskih tvrtki na velikom i različitom broju platnih mjesta bez plaćanja provizije. Tako će prema svemu sudeći biti i iduće godine.

Grad Osijek objavio je javni poziv za sklapanje ugovora o pružanju platnih usluga koji će omogućiti da se uplatnice izdane od gradskih tvrtki - Vodovoda, Unikoma, Ukopa, i Grada Osijeka plaćaju na što više mjesta bez naknade.

Ova praksa u Osijeku je započela od jeseni 2014. godine, a tada se na javni poziv prijavila Hrvatska pošta. Već iduće godine to se društvo proširilo, sve do danas građani račune gradskih tvrtki mogu plaćati i na platnim mjestima Tiska i Konzuma, potom i Fine.

Ako provizije nema za građane, nje nisu oslobođene komunalne tvrtke koje ih izdaju. Odnosno Vodovod, Unikom, Ukop i Grad Osijek su na sebe preuzeli obvezu plaćanja provizije u iznosi od 2,30 kuna po uplaćenom računu.

Ove tvrtke godišnje izdaju približno dva milijuna uplatnica, ocjena je kako polovica njih bude plaćena na ovim naplatnim mjestima, pa je građanima na taj način Grad uštedio bar dva milijuna kuna. Računica je gradskih tvrtki da ovakvom uslugom potiču bolju naplativost svojih računa.

A svrha ovog javnog poziva je postizanje što bolje (niže) cijene naknada. Podsjetimo, prve godine Grad Osijek i njegove tvrtke plaćali su dodatnih 2,49 kuna po uplatnici. No kada se proširio boj zainteresiranih tvrtki (čitaj konkurencija), cijena je odmah išla dolje. Na sadašnjih 2,30 po uplatnici.

I logika je pružatelja platnih usluga jasna, očekuju da će kod njih građani platiti i ostale račune, primjerice državnih tvrtki (HEP-a, HRT-a) ili brojnih teleoperatera, a za koje će im naplatiti proviziju, ali i ostvariti bolji dnevni promet.

I ono što je vrijedno spomena - Osječani račune svojih gradskih tvrtki na ovaj način mogu plaćati bez provizije na cijelom području države. Doista privilegij kojim se malo tko može pohvaliti...

Dario KUŠTRO

2,30

kuna provizije po naplaćenoj uplatnici umjesto građana plaćaju Grad Osijek i njegove komunalne tvrtke

Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike