Magazin
TONINO PICULA

U Schengenu do kraja 2018. godine
Objavljeno 16. prosinca, 2017.

Na prijedlog S&D grupe Europski parlament raspravljao je u Strasbourgu o proširenju Schengena na Hrvatsku. Zastupnik Tonino Picula zadovoljan je što je lobiranjem postigao da ova tema dobije prioritet na posljednjoj plenarnoj sjednici u 2017. godini:

- Od Hrvatske očekujem da do kraja sljedeće godine ispuni sve kriterije za pristupanje Schengenu. Na Vijeću je potom da uvaži sve što je napravljeno. Takvo postupanje jasno će pokazati i kredibilitet Europske unije - poručio je zastupnik Tonino Picula u raspravi o jačanju i proširenju Schengena na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu.

Rasprava je dodatno osnažila poziciju Hrvatske koja bi tehničku spremnost trebala ostvariti tijekom 2018., kako bi Vijeće najkasnije početkom 2019., a svakako prije kraja mandata sadašnje Europske komisije u svibnju 2019. godine, moglo donijeti političku odluku o pristupanju Hrvatske šengenskom prostoru.

- Schengen je poljednjih godina pretrpio izvjesne revizije, zbog čega je doveden u pitanje. Iznimno je važno nastaviti provedbu šengenske stečevine, što pridonosi jačanju povjerenja među članicama šengenskog prostora. No, jednako je važno i povjerenje prema zemljama članicama koje već intenzivno i dugo rade na ispunjavanju svih kriterija kako bi postale dio tog prostora - poručio je Picula u govoru.

Također je naglasio da je Hrvatska od pristupanja Schengenskom informativnom sustavu u samo četiri mjeseca obavila 75 milijuna kontrola i identificirala više od 4000 prekršitelja te dodao:

- Praksa dokazuje da već obavljene pripreme donose rezultate. Prema posljednjoj evaluaciji koja je provedena u Hrvatskoj krajem studenoga oko preporuka koje Hrvatska mora zadovoljiti, mi smo od njh 98 ispunili 68, a 14 je prioritetnih.

Picula je još jednom naglasio da Hrvatska od svih zemalja članica ima najdužu vanjsku kopnenu granicu EU-a:

- Želimo pridonijeti boljoj sigurnosti našeg dijela vanjskih granica EU i želimo unutarnje granice Unije bez bodljikave žice koja nas danas dijeli od naših EU susjeda - zaključio je.(D.J.)

Možda ste propustili...

TEMA TJEDNA: SUPERIZBORNA PRVA TREĆINA

Do nove vlade prije europskih izbora

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Kopanje po mraku

Najčitanije iz rubrike