Novosti
UDRUŽENE DOMAĆE TVRTKE

Udruga dobavljača: Idući tjedan prvi obrisi nagodbe s Agrokorom
Objavljeno 14. prosinca, 2017.

Vezani članci

UDRUGA DOBAVLJAČA AGROKORA

Među osnivačima su Saponia i Žito

Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar izabran je za predsjednika Udruge dobavljača Agrokora, koja je osnovana u četvrtak u Zagrebu u prostorijama Kraša.

Glavni cilj te udruge, koja okuplja 15 članica, bit će promicanje interesa dobavljača tijekom postupka izvanredne uprave u Agrokoru. Time je i formalizirana dosadašnja Koordinacija proizvođača i dobavljača te napravljen korak neophodan za kvalitetniju komunikaciju prema javnosti i dionicima u procesima buduće nagodbe koncerna Agrokor, priopćeno je iz Udruge. Osnivači Udruge su tvrtke Adris grupa, Alca, Atlantic, AWT, Badel 1862, Croatia osiguranje, Franck, Granolio, Kraš, Mlinar, Podravka, Saponia, TDR, Vindija i Žito.

- Želimo artikulirati svoje interese, biti aktivni sudionici procesa koji će se u idućem razdoblju odvijati i želimo zajedno s bankama i ostalim vjerovnicima i s izvanrednom upravom sukreirati nagodbu koja će biti u interesu prvenstveno nas dobavljača, pa onda i svih ostalih vjerovnika, kako bismo sačuvali opstojnost Agrokora, ali isto tako kako bismo sačuvali i opstojnost svih kompanija dobavljača i proizvođača u Hrvatskoj - kazao je Pucar. Dodao je kako je Udruga platforma kojoj bi trebali pristupiti svi dobavljači.

Pucar je napomenuo kako će se prva prezentacija nacrta nagodbe održati 21. prosinca.

- Imamo neke obrise, nismo u ovom trenutku svi zadovoljni tom nagodbom - rekao je, dok je prokuristica Kraša Marica Vidaković izjavila kako će 21. prosinca na sjednici Vijeća vjerovnika Agrokora biti prezentirani prvi obrisi nagodbe. Kazala je da podatci kojima raspolaže ukazuju na optimizam. Upitana uključuje li taj optimizam da najavljeni rezovi u naplati potraživanja neće biti veći od 15 posto za robu i usluge, 30 posto za dobavljače koji su imali financijski aranžman i 70 posto za banke, odgovorila je da su zahtjevi dobavljača legitimni i argumentirani, a da će sve ostalo “biti na stolu.” Smatra kako dobavljači imaju dovoljno jake argumente kojima mogu druge vjerovnike potaknuti na okončanje nagodbe, ocijenivši da je snaga dobavljača porasla nakon osnivanja udruge. Posebno je zadovoljna što su, uz velike, udruzi odlučile pristupiti i male tvrtke, bez obzira na to što su riješile svoje financijske probleme s Agrokorom.

Upitana na čemu temelji zahtjeve prema bankama, odgovorila je da su dobavljači njihovi klijenti s kojima trebaju u budućnosti raditi. “Ako svi baš propadnemo i ne izdržimo, s kim će banke raditi? Dugoročno gledano, imamo zajednički interes”, rekla je Vidaković. Na novinarsku napomenu da će banke ipak nastojati izvući što je više moguće i da su u poziciji da mogu zahtijevati više, kazala je da nije baš toliko sigurna da je omjer snaga takav.

Igor MIKULIĆ/H
Korak prema preuzimanju Konzuma?

Marica Vidaković je na pitanje je li konačni cilj okupljanja u Udrugu dobavljača preuzimanje Konzuma odgovorila da je “to korak koji je pred nama.” “U svakom slučaju, ako me pitate hoće li pojedine kompanije, odnosno dobavljači ući u equity - da”, istaknula je. To je, dodala je, prva faza, a u vezi s drugom, nakon što stvarni vlasnici i “stvarni equity” budu odlučivali o restrukturiranju, rekla je da postoji interes među članicama udruge za ulazak i u tu fazu. Na pitanje u kojemu bi udjelu bilo realno preuzimanje Konzuma, rekla je da se na to pitanje sada ne može odgovoriti jer tek treba vidjeti kako će biti strukturiran dug nakon zaključene nagodbe. U vezi s mogućnosti da Udruga dobavljača formira kompaniju koja bi služila za preuzimanje Konzuma i drugih kompanija, rekla je da o tome odlučuju članovi i skupština, ali da je interes velik i da su sve opcije na stolu.

Marin Pucar izabran je za predsjednika Udruge dobavljača Agrokora

Možda ste propustili...

BROJNI DOGAĐAJI UZ DAN EU-A

U Osijeku 84 projekta od 350 milijuna eura

MINISTRICA KULTURE NAKON UHIĆENJA DAVORA TRUPKOVIĆA

Obuljen: Zgrožena sam, ali vjerujem u presumpciju nevinosti

Najčitanije iz rubrike