Osijek
PROBLEMI STANARA NA JUGU II

Godinama plaćamo tuđe račune, ali do svojega vodomjera ne možemo!
Objavljeno 14. prosinca, 2017.
Zašto je onima koji žive u zgradama starijeg datuma onemogućena mogućnost da si ugrade vodomjere?

Četveročlana obitelj Bolarić živi u zgradi s 15 stanova na Jugu II i godinama muku muči s plaćanjem vode koju, kažu, nisu potrošili. Neuspješno pokušavaju ugraditi vodomjer, a u tomu ih sputavaju ostali suvlasnici i propisi koji se kontinuirano mijenjaju.

- Imamo zajednički vodomjer. Obračun potrošnje vode obavlja se prema broju članova kućanstva. Ukupan iznos dijeli se prvo prema ukupnom broju stanara u zgradi, pa se množi brojem članova kućanstva. U zgradi smo dvije četveročlane obitelji, ostale obitelji imaju manje članova i samim tim mi imamo najviše račune koji iznose tristotinjak kuna! Paralelno imamo perilicu posuđa i štednu perilicu rublja koju ne palimo svaki dan, a i pola dana nas nema kod kuće. Razgovaram s ostalim Osječanima s jednakim brojem članova kućanstva i životnim navikama i nikome računi za vodu ne prelazi 200 kuna. Drugi stanari često imaju goste, starija je populacija po cijele dane kod kuće, pa mnogo više koristi sanitarni vodu, a kupnja štednih uređaja, pa čak i servisi starih koji stvaraju dodatnu potrošnju ih ne zanimaju. Zaključak - mi plaćamo njihovu potrošnju i dosta nam je. Želimo vlastiti vodomjer, plaćanje isključivo onoga što smo potrošili, ali ne možemo ga nikako ugraditi! - priča Hrvoje Bolarić.

Da bi došao do vodomjera, prvo je investirao u izmjenu vodovodnih cijevi s obzirom na to da je prva prepreka za individualni vodomjer bila činjenica da je zgrada imala dvije vertikale. Prije no što je to učinio na snazi je bio propis da mu je za ugradnju vodomjera potrebna suglasnost 51 posto stanara zgrade. No, propis se promijenio pa je potom određeno kako je za vodomjer potrebna suglasnost vlasnika 51 posto ukupne kvadrature zgrade. Danas pak, kaže Bolarić, iz Vodovoda tvrde kako mu pristanak moraju dati suvlasnici 14 do 15 stanova.

- To nam je tehnički neizvedivo. Jedan stan je potpuno prazan i ne znamo uopće gdje je vlasnica, a jedan je u vlasništvu Grada Osijeka i u njemu su smješteni korisnici doma za psihički nestabilne osobe. I tu opet ostajemo bez vodomjera, a računi stižu! Evo, za prošli mjesec čak 325 kuna! - kaže Bolarić te postavlja pitanje nadležnima zašto je onima koji žive u zgradama starijeg datuma onemogućena mogućnost da si ugrade vodomjere, dok je u zgradama novijeg datuma propisana obvezna ugradnja vodomjera.

Ivana SOLAR
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike