Osijek
STAMBENO ZBRINJAVANJE

Stanovi za obitelji kojima je prijetilo odvajanje od djece
Objavljeno 14. prosinca, 2017.

Zahvaljujući dobroj suradnji Grada Osijeka i Vlade Republike Hrvatske, osam obitelji slabijeg imovinskog stanja i ugroženog socijalnog statusa uskoro će dobiti osam stanova na korištenje. Odluka o dodjeli državnih stanova na korištenje Gradu Osijeku donesena je na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj u Osijeku 1. prosinca.

Riječ je o stanovima u Naselju Ljudevita Posavskog 45, Trpanjskoj 1, Opatijskoj 32, Vijencu Murse 4, Vijencu Petrove gore 21, Vijencu Ivana Meštrovića 84, Cara Hardijana 17 i Velaluškoj 1. Stanovi se, kako stoji u odluci koju potpisuje premijer Plenković, dodjeljuju na korištenje Gradu Osijeku bez naknade, i to na vrijeme dok postoji potreba za stambenim zbrinjavanjem građana slabijeg imovinskog statusa.

- Kako stoji i u odluci, slijedi sklapanje ugovora s Ministarstvom državne imovine o dodjeli na korištenje nekretnina, nakon čega će biti obavljena primopredaja. Jedini je uvjet da se stanovi koriste namjenski za osobe koje su odabrane prema preporukama osječkog Centra za socijalnu skrb, i to prema čl. 123 Zakona o socijalnoj skrbi. Riječ je o osobama u kriznim situacijama, kada postoji mogućnost odvajanja djece od roditelja - potvrdio je Krešimir Jakić, voditelj Odsjeka za stambeno gospodarstvo Grada Osijeka.

Dodaje kako je Grad državi godinama slao dopise u vezi s potrebama za stambenim zbrinjavanjem, a u cijelu se priču uključila i pučka pravobraniteljica. Ona je u nekoliko navrata Ministarstvu državne imovine slala požurnice za potrebe postupanja prema prijedlogu Grada Osijeka. Grad je, naime, predložio stambeno zbrinjavanje obitelji s maloljetnom djecom koje su ostale bez doma i ne mogu si same osigurati smještaj, a sve radi sprječavanja odvajanja djece od odraslih članova obitelji. Jakić kaže da je osobno birao stanove, koji su uvjetni, u koje će se uskoro useliti obitelji u kriznoj situaciji.

Dodajmo da je najmanji broj članova u obiteljima dva, a u jednom od stanova živjet će obitelj koja ima čak sedam članova.

Marija MIHELIĆ
OD PRIJEVREMENE DO KONAČNE LISTE ZBRINUTE ČETIRI OBITELJI

Dobrim vijestima o stambenom zbrinjavanju nije kraj. Naime, u utorak je gradonačelnik Ivan Vrkić donio Odluku o utvrđivanju konačne Liste kandidata za davanje graskih stanova u najam. Na tu je listu uvršteno 208 kandidata, nešto manje nego što ih je bilo u Prijedlogu.

- Četiri su obitelji u međuvremenu stambeno zbrinute, i to prema listi koja je vrijedila do 12. prosinca, pa je tako na konačnoj listi manje kandidata. Za garsonijeru do 26 m2 na listi je 57 kandidata, a od 26 m2 44 kandidata. Za jednosoban stan na listi su 44 kandidata, za dvosoban 37, a za trosoban stan njih 26 – objasnio je Krešimir Jakić.

vlada

O STANOVIMA ODLUČENO NA SJEDNICI U OSIJEKU

Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike