Osijek
MATICA SLOVAČKA OSIJEK

Na božićnom koncertu čak 180 izvođača
Objavljeno 12. prosinca, 2017.

Božićni je koncert Matice slovačke postao već osječkom tradicijom. Održan je 19. put u subotu, u dvorani Osnovne škole Antuna Mihanovića, okupivši raspjevane Slovake i njihove goste.

Uz Maticu slovačku Osijek, na Božićnom koncertu nastupili su i članovi Matice slovačke iz Miljevaca, Zokovog Gaja i Jurjevca. Božićne su pjesme izvodili još i obitelj Žagar, solist Robert Zgrablić, mali sastav Tamburaške škole Batorek te učenici osnovnih škola Vladimira Becića iz Osijeka i Višnjevac koji uče slovački jezik prema programu C. Kao gosti na božićnoj svečanosti Matice slovačke prvi su put nastupili članovi Češke besede iz Osijeka te Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Tamburica iz Korača u bosanskoj Posavini.

O kakvom je događaju riječ dovoljno pokazuje podatak da je na pozornicu izišlo više od 180 izvođača. Jedan od najzaslužnijih za organizaciju ovog koncerta je predsjednik Matice slovačke Osijek, Emil Dorčak, umirovljeni inženjer koji ovo društvo vodi od 2014. Koncert je otvorila Dječja skupina Matice slovačke Osijek (njih su za ovaj nastup pripremile Maja Kotris i Valentina Kos), a završio je zajedničkim izvođenjem božićnih pjesama na slovačkom i hrvatskom jeziku “Narodil sa Kristus Pan” i “Narodi nam se kralj nebeski”. U predvorju OŠ Antuna Mihanovića, koja je udomila ovaj događaj prikazana je i izložba radova tradicijskih slovačkih starih obrta, a svi su se nazočni mogli poslužiti uskusnim slanim kiflicama i kolačima.

Među uzvanicima su bili zastupnik u Hrvatskom saboru za češku i slovačku manjinu Vladimir Bilek, predsjednik Ureda za Slovake u inozemstvu Ján Varšo koji je za ovu prigodu stigao iz Bratislave, počasni konzul Republike Slovačke u Osijeku Ivan Komak, predsjednik Saveza Slovaka u Hrvatskoj Mirko Vavra, članica Savjeta za nacionalne manjine i tajnica Saveza Slovaka Branka Baksa, izaslanik župana Osječko-baranjske županije i predsjednik Matice hrvatske Osijek Ivica Završki, izaslanica osječkog gradonačelnika Ljerka Hedl, predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine Grada Osijeka Andrija Kristek, savjetnik za slovački jezik u Republici Hrvatskoj Andrija Kuric, počasna predsjednica Matice slovačke Osijek Margita Žagarová i Slavko Batorek, vlasnik Tamburaške škole Batorek. Najvećoj su godišnjoj svečanosti osječkih Slovaka nazočili i predstavnici ukrajinske, makedonske, rusinske i njemačke manjine, a događaj su medijski pokrile lokalne televizije STV, OTV i HRT koji je u Osijek poslao novinare manjinske emisije Prizma.

Draško CELING
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike